h

Referendumkrant niet objectief over mall

19 mei 2009

Referendumkrant niet objectief over mall

Afgelopen week viel de referendumkrant bij alle Tilburgers in de brievenbus. Bedoeling van die krant is om kiezers neutraal te informeren over de voors en tegens van de eventuele komst van een mega-shoppingcenter aan de rand van Tilburg. De SP-raadsfractie heeft echter geconstateerd dat de referendumkrant helemaal niet neutraal is samengesteld maar voor het grootste deel bestaat uit promotie voor de megamall. De SP is dan ook woedend over het gebrek aan objectiviteit van de krant. De socialisten willen nu weten of het college van B&W van plan is om een tweede krant te verspreiden waarin de tegenstanders van de mall net zoveel ruimte krijgen om hun argumenten naar voren te brengen als de voorstanders in de eerste versie.

De referendumkrant bestaat uit vier pagina’s waarvan de achterpagina volledig is gewijd aan de zogenaamde aangetoonde haalbaarheid van de megamall. Daarnaast staat er nog een artikel onder de kop “Mall moet uniek, vernieuwend en aanvullend zijn”, en de argumenten van de mall-voorstanders (PvdA, VVD, TVP en VSP). SP-fractievoorzitter Veerle Slegers: “De tegenstanders (SP, CDA, LST, GroenLinks, AB en D66) krijgen welgeteld één kolom. De rest van de krant bestaat uit algemene informatie over het referendum. Dat is volstrekt tegen de afspraak: De raad heeft een onafhankelijke referendumcommissie ingesteld die erop moet toezien dat alle informatie vanuit de gemeente neutraal is. Het lijkt erop dat die commissie heeft zitten slapen. En de projectontwikkelaar van de mall heeft in elk geval behoorlijk de kluit belazerd ”.

Slegers vindt het kwalijk dat er gemeenschapsgeld wordt gebruikt om eenzijdig een opvatting te promoten. Dat is volgens haar al eerder gebeurd in 2005 toen de regering de Europese Grondwet erdoorheen probeerde te drukken: “Dat heeft toen averechts gewerkt: 61,6% van de Nederlandse bevolking stemde tegen. We hopen dat de Tilburgse bevolking op 4 juni ook tegen de mall zal stemmen, ondanks of misschien wel dankzij deze eenzijdige voorlichting van de gemeente.”

Dossier Mall

U bent hier