h

Tilburgse SP wil verkoop Essent Milieu blokkeren

20 mei 2009

Tilburgse SP wil verkoop Essent Milieu blokkeren

Behalve het productie- en leveringsbedrijf van Essent wil een meerderheid van de provinciale en gemeentelijke aandeelhouders ook het afvalverwerkingsbedrijf van Essent verkopen aan een particuliere onderneming. De Tilburgse SP-raadsfractie vindt verkoop een slecht idee en heeft het college van B&W kritische vragen gesteld over het wurgcontract met Essent Milieu waardoor Tilburgers veel meer betalen aan afvalstoffenheffing dan noodzakelijk. Ook wijst de SP op de enorme wanprestaties van Covanta, één van de potentiële kopers van Essent Milieu, die de lucht in diverse Amerikaanse deelstaten vervuilt met de uitstoot van giftige stoffen als dioxine en nikkel. Bovendien schendt Covanta de rechten van haar werknemers en maakt het hen onmogelijk om zich aan te sluiten bij een vakbond. Over de andere potentiële kopers is nog niet eens iets bekend. Daarom wil de SP dat het Tilburgse college als aandeelhouder van Essent Milieu er bij de andere aandeelhouders op aandringt om Essent Milieu niet te verkopen.

Tilburg is net als andere Brabantse gemeentes verplicht om veel meer restafval aan te bieden dan beschikbaar is, waardoor ook afval ter verbranding moet worden aangeboden dat eigenlijk recyclebaar is. Dat staat volgens de SP haaks op het streven van de gemeente en van haar inwoners om een zo milieuvriendelijk en duurzaam mogelijk huishouden te voeren. SP-fractievoorzitter Veerle Slegers: “Tilburg draagt de titel duurzaamste gemeente van Nederland en wil ook de woonlasten voor haar inwoners zo laag mogelijk houden. Als het stadsbestuur dat wil blijven waarmaken, moet het proberen zo snel mogelijk van dat contract af te komen. We roepen het college dus op om niet akkoord te gaan met de verkoop van Essent Milieu, omdat door verkoop de onderhandelingen met de nieuwe eigenaar over de afvalverwerkingscontracten veel moeilijker zullen worden.”

Volgens de SP is het helemaal niet nodig om Essent Milieu te verkopen: Afval is big business en dus kan Essent Milieu prima zelfstandig verdergaan. Slegers: “Als haaien op bloed komen er hele foute bedrijven op Essent Milieu af die maar één doel hebben: Vette winst maken, het maakt niet uit hoe of over wiens rug. Noch de inwoners van Tilburg, noch het milieu is daarmee gediend.”

De uitspraken van de SP-voorvrouw zijn gebaseerd op informatie die Brabantse Statenleden deze week ontvingen van de Amerikaanse vakbond van werknemers in de nutssector. Deze vakbond wilde Statenleden wijzen op een reeks grove milieu-overtredingen door Covanta, één van de bieders op de aandelen van Essent Milieu. Zo stootte Covanta in 2007 bijna 350 keer meer giftige dioxine de lucht in van de deelstaat Massachussets dan toegestaan, werd het beboet wegens een buitensporige en aanhoudenden uitstoot van nikkel en andere giftige stoffen door vestigingen in dichtbevolkte gebieden in de deelstaten Pennsylvania en New Jersey. Daarnaast blijkt Covanta ook in al haar bedrijven de rechten van haar werknemers niet serieus te nemen: Het bedrijf weigert bijvoorbeeld CAO’s af te sluiten met de Amerikaanse vakbonden, verbiedt haar werknemers om met overheidsfunctionarissen of de media te praten en onthoudt de jaarlijkse bonus aan werknemers die lid zijn van een vakbond. De Tilburgse SP concludeert daarom dat verkoop van Essent Milieu niet in het belang is van burgers en wil daarom dat het college alles in het werk stelt om verkoop te blokkeren.

Schriftelijke vragen SP aan college
E-mail Utility workers union of America aan Staten Brabant
Ze zijn nuts

U bent hier