h

Willem II dreigt bij megamall met vertrek uit Tilburg

29 mei 2009

Willem II dreigt bij megamall met vertrek uit Tilburg

Vanochtend troffen vroege centrumbezoekers op de Heuvel aan de voet van het onlangs geplaatste standbeeld van koning Willem II een brief aan van deze illustere koning der Nederlanden. In deze brief kondigt hij zijn vertrek uit Tilburg aan als een meerderheid van zijn onderdanen volgende week donderdag 4 juni bij het mall-referendum aangeeft een mega-shopping mall te willen. Volgens de vorst concurreert die de winkels in het stadscentrum en de wijkwinkelcentra kapot en is zo'n megamall daarmee funest voor de leefbaarheid en levendigheid van Tilburg. Omdat hij de ondergang van zijn geliefde stad niet wil meemaken, zo schrijft Willem II, zal hij Tilburg voorgoed verlaten bij een "ja" van de bevolking tegen de mall.

Brief Willem II

In zijn brief roemt de koning het nieuwe Heuvelplein, tot stand gekomen na inspraak van Tilburgers. Hij is blij met de nieuwe fonteinen, met de terrassen en vooral met de drie afstammelingen van de oude lindeboom die een oude traditie in ere herstellen. Hij betoogt hoe op de nieuwe Heuvel traditie en ontwikkeling samenkomen, en hoe ook mensen elkaar weer ontmoeten op het plein, zoals dat vroeger al gebeurde. Daarnaast refereert Willem II aan de dreiging van de mall die als een donkere wolk boven de stad hangt en die nu al economische en sociale ontwikkeling tegenhoudt, zowel in de wijkwinkelcentra als in het stadscentrum. Hij besluit zijn epistel met de emotionele uitspraak: "Komt de megamall er toch, dan wensen wij geen getuige te zijn van de teloorgang van ons geliefde stadscentrum. Wij zullen bij de eerste de beste gelegenheid afscheid nemen en vertrekken om nooit weder te keren." Ook de vier vrouwen aan zijn voeten droegen elk een exemplaar van de brief van de koning. Alle vier de vrouwen waren geblinddoekt, alsof ook zij wilden zeggen: "De aanblik van onze dierbare stad in de vernieling zal
teveel voor ons zijn."

Met zijn brief heeft koning Willem II zich opgesteld aan het hoofd van de lange rij tegenstanders van de megamall (die variëren van politieke partijen als SP, GroenLinks, CDA, LST, AB en D66 tot lokale ondernemers, detailhandeldeskundigen, natuur- en milieu-organisaties, projectontwikkelaars, onderzoekers etc.). Voorstanders zijn PvdA en VVD en de projectontwikkelaar van de beoogde megamall.

Brief Willem II
Brief Willem II

Hieronder de tekst van de brief van Koning Willem II:

Tilburg, 26 mei 2009

Waarde (Til-)burgers, geliefde onderdanen,

Na een afwezigheid van bijna zeven maanden zijn wij teruggekeerd naar ons geliefde Tilburg, onze dierbare stad waar wij sedert zovele jaren naar volletevredenheid verbleven, de stad die ons op een voetstuk plaatste en onsimmer een warm hart toedroeg. Sinds zaterdag 16 mei hebben wij wederom het voorrecht om vanaf dat voetstuk dit warme kloppende hart van deze stad te mogen aanschouwen, en wij zien dat het goed is.

De nieuwe Heuvel is een prachtig plein geworden, een grote levendige stad waardig. De speelse fonteinen waar kinderen spelen, de volle gezellige terrassen en als kersjes op de taart de drie nazaten van de Oude Linde die in 1994 werd gekapt en sedertdien zo deerlijk werd gemist: Deze nieuwe Heuvel is weer het middelpunt van de stad geworden, de plek waar inwoners en bezoekers elkaar tegenkomen, waar kinderen spelen, waar de natuurelementen zich verenigen met de mensen en de gebouwen. Het is goed om terug te zijn in ons Tilburg.

Ons is echter verontrustend nieuws ter ore gekomen. Enkele schepenen van deze stad hebben het plan opgevat om aan de rand van Tilburg een gigantisch winkelcentrum te bouwen. Steeds meer Tilburgers, zo begrijpen wij, maken zich daar erg ongerust over. Op andere plaatsen in Europa en de Verenigde Staten waar zo'n mega-shopping mall kwam, zijn de kwaliteitswinkels en de horeca in de stadscentra door de concurrentie van de malls kapot gegaan. Wat overbleef, was steeds een armzalig aanbod van discount-winkels, louche kroegen en lege, dichtgetimmerde panden. Weg kloppend hart van de stad….

Eén van Tilburgs stadsbestuurders gaf eerder deze week toe dat wanneer er een megamall in Noord komt in het nieuwe winkelcentrum Wagnerplein andere winkels komen dan zonder die megamall. Dat betekent dat het nog jaren onduidelijk blijft in welke winkels de wijkbewoners van Stokhasselt, Heikant en Quirijnstok hun dagelijkse boodschappen kunnen doen. En óf ze er hun dagelijkse boodschappen nog wel kunnen doen. Wij hebben vernomen dat er nu al panden leeg staan in het Wagnerplein, alleen al door de dreiging van de megamall. Ook in Tilburg West maakt men zich zorgen over het behoud en de verbetering van de Westermarkt.

U zult begrijpen dat wij ons grote zorgen maken. De wereld bevindt zich in een ongekende economische crisis, de mall-projectontwikkelaar heeft aangegeven zich te gaan richten op de ontwikkeling van kantoorpanden in plaats van winkelcentra en zegt een eventuele oplevering van een megamall in Noord op zijn vroegst in 2014 te voorzien. Maar ondertussen hangt de mogelijke komst van een mall als een donkere wolk boven onze geliefde stad en houdt een gezonde economische en sociale ontwikkeling van de stad tegen.

Het kloppend hart van onze stad dreigt ermee op te houden. Het middelpunt waar Tilburgers elkaar ontmoeten dreigt zijn ziel te verliezen. Daarom vragen wij u, onze geliefde inwoners en onderdanen, om op 4 juni bij het referendum over de mall tegen de komst van die mall te stemmen. En dus vóór een gezonde, levendige binnenstad en dito wijkwinkelcentra.

Komt de megamall er toch, dan wensen wij geen getuige te zijn van de teloorgang van ons geliefde stadscentrum. Wij zullen bij de eerste de beste gelegenheid afscheid nemen en vertrekken om nooit weder te keren.

Was getekend, Willem Frederik George Lodewijk II, Koning der Tilburgers

Brief Willem II
Brief Willem II

Brabants Dagblad: SP voert mall-actie op de Heuvel in Tilburg
Platform Stop de Mall
Helemall.nl

U bent hier