h

Bij twijfel niet inhalen! Zeg Nee tegen de Mall!

3 juni 2009

Bij twijfel niet inhalen! Zeg Nee tegen de Mall!

Winkelen is leuk. Ook in een shopping mall. Maar er is nog meer over malls te zeggen dan alleen maar “leuk”. De mall-plannen van projectontwikkelaar OVG beslaan honderdtwintigduizend vierkante meter! Zo’n megamall neemt ongelooflijk veel ruimte in aan de Noordrand van Tilburg. De omvang van de mall is overigens het enige dat zeker is. De rest van de plannen is erg vaag, onzeker en daarmee risicovol. Er zijn recent al teveel risico’s genomen die de wereld in een ongekend crisis hebben gestort. Niet doen dus, die mall.

Helemall niet!

Elders in Europa is volop ervaring met malls die de kwaliteit van binnensteden ernstig hebben aangetast: Derby in Engeland, Oberhausen in Duitsland, St. Niklaas in België herbergen in hun stadscentra veel lege panden en onaantrekkelijke discountzaken. Landen als Duitsland, België en Frankrijk passen nu hun wetgeving aan om malls aan de randen van hun steden tegen te kunnen houden.

Er zijn ook twijfels over de luchtkwaliteit die sterk zal verslechteren door de toevloed van autoverkeer naar de mall. De aantasting van de natuur zorgt voor vraagtekens. En wat te denken van de kosten van de benodigde extra ontsluitingswegen: Wie betaalt die? De projectontwikkelaar of de Tilburgse gemeenschap? Bij zoveel onzekerheid geldt voor de SP: Bij twijfel niet inhalen!

Tilburg moet vooruit. Laten we dat regelen door gemeenschapsgeld te investeren in de verdere ontwikkeling van de binnenstad en de wijkwinkelcentra. Denk aan de steeds concreter wordende plannen voor de Spoorzone, het AaBee-terrein, het Veemarktkwartier, het Wagnerplein, de Westermarkt.

Er is in Nederland al sprake van teveel “mega”: Megadeals (denk aan de uitverkoop van Essent ), megasalarissen en megagraaiers, megascholen en megazorgcentra, megastallen. En wat heeft al dat “mega” de burger opgeleverd? Uitverkoop van onze energievoorziening, instellingen waar mensen een nummer zijn, risico’s voor mens en dier en een financiële en economische megacrisis.

Laten we teruggaan naar de menselijke maat. Naar meer aandacht en geld voor kleinschalige buurtvoorzieningen en projecten die ten goede komen aan Tilburg en haar inwoners, in plaats van alleen aan een handjevol investeerders. Houd Tilburg leefbaar en levendig. Stem tegen de mall!

3 juni 2009
Veerle Slegers, fractievoorzitter
Bart van de Camp afdelingsvoorzitter
Johan van den Hout wethouder
Paul Huijgen wethouder

U bent hier