h

Fatma mag blijven!

20 juni 2009

Fatma mag blijven!

Gisteren werd het bekend: Fatma Smain, de Algerijnse die inmiddels al tien jaar in Tilburg woont, krijgt een verblijfsvergunning! Meer dan twee jaar heeft Fatma samen met haar buurvrouw Eli van Oosterhout, de SP en de basisschool van haar dochters actie gevoerd om hier te kunnen blijven.

Fatma met haar kinderen

Door haar huwelijk met haar niet-Algerijnse man Farouk loopt Fatma in haar eigen land gevaar voor eerwraak. Farouk en haar dochters Rana en Rima (die in Nederland zijn geboren) hebben allang de Nederlandse nationaliteit. Fatma kwam net niet in aanmerking voor het Generaal Pardon. Daarom dreigde de IND jarenlang haar zonder man en kinderen uit te zetten naar Algerije. Daar zou ze dan een verblijfsvergunning hebben mogen aanvragen, wat erg lang zou hebben geduurd. Al die tijd zou Fatma gevaar lopen en geen huis of inkomen hebben.

Gelukkig is die patstelling nu doorbroken. Wanneer Fatma van de Algerijnse Ambassade een Algerijns paspoort krijgt en dat aan de IND kan overleggen, komt ze in aanmerking voor een verblijfsvergunning. De IND heeft de ambassade inmiddels om medewerking verzocht. Voor 4 september aanstaande moet Fatma het paspoort aan de IND kunnen overleggen. Bij weigering van de Ambassade moet zij papieren tonen waarin de weigering staat. Fatma’s advocaat mr. van den Berg is zeer tevreden. Volgens hem kan deze beslissing niet meer ongedaan worden gemaakt.

Fatma en haar man Farouk gaan nu zo snel mogelijk naar de Algerijnse ambassade in Den Haag om een aanvraag voor een paspoort te doen zodat daar een prachtig stempel in gezet kan worden: De verblijfsvergunning! Fatma en Farouk: Eindelijk dan toch licht aan het einde van de tunnel. We gaan ervan uit dat het nu goed komt. Van harte proficiat! De SP wenst jullie en Rana en Rima een gelukkige en vredige toekomst in Tilburg.

U bent hier