h

SP wil ook in Tilburg aanpak huwelijksdwang

24 september 2009

SP wil ook in Tilburg aanpak huwelijksdwang

Het tv-programma Nova en het Brabants Dagblad besteedden deze week aandacht aan de aanpak van gedwongen huwelijken door meisjes uit migrantengemeenschappen. Politie en Justitie zijn een onderzoek begonnen naar allochtone meisjes die tijdens de zomervakantie zijn uitgehuwelijkt. De SP-fractie in de Tilburgse gemeenteraad wil dat het college onderzoekt of er ook in Tilburg sprake is van gedwongen uithuwelijking. Verder roept de SP het college op om in navolging van Rotterdam maatregelen te treffen om Tilburgse meisjes (van welke herkomst dan ook) te beschermen tegen deze praktijk.

De kans dat ook in Tilburg gedwongen huwelijken regelmatig voorkomen is volgens de socialisten erg groot. Fractievoorzitter Veerle Slegers van de SP: “Ook in Tilburg wonen mensen die nog leven volgens ongeschreven religieuze regels, verstokte tradities en verouderde sociale verhoudingen die de positie van vrouwen ondermijnen. Wat ons betreft moeten alle Tilburgse meisjes zelf kunnen beslissen of en zo ja, wanneer en met wie ze trouwen.” Volgens Slegers vormen persoonlijke vrijheid en het recht op zelfbeschikking de grondslag van alle mensenrechten en sluiten die naadloos aan bij de grondwaarden van de SP. Slegers: “Menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit, daar gaat het voor ons om”.

De SP-fractie wil dat het college samen met leerplichtambtenaren, de GGD, het Advies- en Steunpunt Midden-Brabant en andere relevante organisaties (sociale activeerders, CBV, de Twern, maatschappelijk werk, scholen, politie en Justitie, etc.) op korte termijn een plan van aanpak voor Tilburg gaat maken tegen huwelijksdwang en achterlating. Onderdeel daarvan zouden in elk geval juridische maatregelen en informatievoorziening via scholen en aan ouders moeten zijn.

U bent hier