h

Vraagtekens bij jongerenwerk door Youth for Christ

27 oktober 2009

Vraagtekens bij jongerenwerk door Youth for Christ

Volgens berichtgeving in het Brabants Dagblad van 22 oktober 2009 verzorgt de christelijke jongerenorganisatie Youth for Christ jongerenwerk rondom het Stuivesantplein. Als gevolg van activiteiten van Youth for Christ zou de overlast van jongeren daar al zijn afgenomen. Youth for Christ is een zendingsorganisatie die actief de bijbelse boodschap uitdraagt onder jongeren. De SP is geschrokken van weer een zendingsorganisatie die haar mogelijk niet-neutrale boodschap uitdraagt onder Tilburgse jongeren (zie ook de discussie rondom Gezonde Liefde eerder dit jaar), en heeft daarom kritische vragen gesteld aan het college van B&W.

Webstek Youth for Christ

Zo wil de SP-fractie weten waarom de gemeente nu net christelijke jongerenwerkers heeft gevraagd in plaats van neutrale professionals. Woordvoerder Veerle Slegers: “We vragen ons af waarom welzijnsorganisatie de Twern, die overal elders in Tilburg jongerenwerk uitvoert en daarvoor door de gemeente wordt gesubsidieerd, ook niet aan de gang mag op het Stuivesantplein. En welke criteria hanteert de gemeente eigenlijk voor jongerenwerk, als een actief-christelijke zendingsclub Tilburgse jongeren mag komen entertainen en van de straat houden?” De SP vindt dat jongerenwerk moet worden uitgevoerd door religie-neutrale professionele organisaties. Volgens de socialisten kan alleen op die manier respect voor grondwettelijk vastgelegde gelijkberechtiging van mensen met bijvoorbeeld een verschillende seksuele geaardheid of levensovertuiging kan worden gewaarborgd.

Slegers wil ook weten of het college de discussie in Amsterdam kent. Stadsdeel de Baarsjes in Amsterdam dat ook haar jongerenwerk liet uitvoeren door Youth for Christ, heeft begin dit jaar YfC onder curatele gesteld omdat het vertrouwen van het stadsdeelbestuur in YfC zwaar beschadigd was. Aanleiding waren uitspraken van YfC-bestuurders die getuigden van een sterk zendingsgerichte houding. “Bij Youth for Christ werken (we) samen aan een missie: jongeren in ontmoeting brengen met Jezus Christus”, is een citaat dat daarvan blijk geeft. De stadsdeelvoorzitter van de Baarsjes moest begin dit jaar uiteindelijk aftreden omdat partijen in de deelraad te grote vraagtekens zetten bij het contract van het stadsdeel met YfC.

Weblog Veerle Slegers: Youth for Christ

U bent hier