h

Van houtsnipper tot groene stroom

25 januari 2010

Van houtsnipper tot groene stroom

Voor de vijfde keer heeft de gemeente Tilburg het groene-stroomcertificaat gekregen. De gemeente krijgt dit certificaat voor het milieuvriendelijk afvoeren van het houtafval dat de gemeentelijke bomenploeg en aannemers snoeien. Wethouder Johan van den Hout (Beheer en onderhoud): "Toch weer een opsteker voor een duurzaam opererende gemeente. De duurzame energie die vrijkomt bij het verwerken van het snoeiafval leverde in 2009 groene stroom op voor maar liefst 418 Tilburgse huishoudens."
Een hakselaar in actie

Bij het snoeien van bomen komt veel takhout vrij. Vroeger voerde de gemeente dit groenafval af naar een composteerbedrijf. Sinds 2005 moeten aannemers die in Tilburg bomen snoeien, dit afvalproduct versnipperen (verkleinen) voor onder andere de biomassacentrale in Cuijk. In die centrale worden de snippers verbrand waardoor er energie vrijkomt waarmee stroom wordt opwekt. In 2009 heeft de gemeente 1.670 ton houtsnippers aangeleverd. Dit komt neer op 1.311.248 kWh. Omgerekend is dat groene stroom voor 418 huishoudens. Voor het klimaat is dit ook heel goed omdat hierdoor de CO2-uitstoot in 2009 is verminderd met 855 ton.

Van den Hout licht een belangrijk bijkomend voordeel toe: "De gemeente hoeft nu geen stortkosten te betalen. Als je uitgaat van € 28,- per ton stortkosten, hebben we in 2009 maarliefst € 46.760,- bespaard."

U bent hier