h

Burgemeester Kox haalt er de zweep over

6 februari 2010

Burgemeester Kox haalt er de zweep over

De afgelopen maanden hebben kandidaat-raadsleden van de SP in het hele land de cursus Lokale Politiek gevolgd. In die cursus wordt men voorbereid op het werk in de gemeenteraad. SP'ers uit diverse Brabantse gemeenten waren vandaag in Tilburg voor de apotheose van deze cursus: een heuse simulatie van een raadsvergadering.
Brabantse SP'ers in de raadszaal van Tilburg

Onder leiding van burgemeester Tiny Kox werden vier lastige kwesties besproken. Erg zachtzinnig ging dat niet. Volgens raadsgriffier Veerle Slegers ging de burgemeester er zo nu en dan flink met de zweep over. Dat was ook wel nodig, want één van de kwesties leidde zelfs tot een motie van afkeuring jegens het beleid van wethouder Johan van den Hout. Ook de andere wethouder, Jules Iding, had het niet makkelijk. Eén van zijn voorstellen werd bijna met algemene stemmen weggestemd.

Toch hadden de gelouterde politici de boel onder controle. Uiteraard. Kox' straffe hand was zo nu en dan misschien noodzakelijk, maar hij genoot duidelijk respect van de raad. Van den Hout haalde één van zijn voorstellen binnen door heel slinks een truuk toe te passen waardoor de raad zijn voorstel had aanvaard zonder dat ze dat zelf in de gaten had. En Iding was eigenlijk heel content met het feit dat zijn ding werd weggestemd: de raad trapte niet in zijn onvolkomen voorstel.

Cursisten hadden de middag als erg leerzaam ervaren. Heel leuk ook om eens te proeven aan het echte werk. Over één ding was iedereen het eens: er staat weer een lichting SP'ers van hoge kwaliteit klaar om het volk te vertegenwoordigen.

Kox en Slegers
'Burgemeester' Tiny Kox met 'griffier' Veerle Slegers

SP Tilburg
De Tilburgse afvaardiging, vlnr Corrie Laming, René Spieringhs, Natya Bouman, Henri Mandemaker en Ron Antens

Overleg tijdens schorsing
Koortsachtig overleg tijdens een schorsing

Tilburg lobbyt bij Vught
Natya Bouman lobbyt namens Tilburg bij de afdeling Vught voor steun voor een motie

Iding
Wethouder Iding: kordaat

Van den Hout
Wethouder Van den Hout heeft de raad in z'n zak

Meer foto's op Flickr

U bent hier