h

Jan Marijnissen: het is nog niet beslist!

8 juni 2010

Jan Marijnissen: het is nog niet beslist!

Op zondag 6 juni vond weer het maandelijkse politiek café Buskruit! plaats in De Harmonie in Tilburg. Volgens Jan Marijnissen van de SP is de verkiezingsstrijd nog steeds niet beslist. “Er liggen nog alle kansen voor een goede uitslag van de SP,” alsdus Marijnissen, die na 9 juni afscheid neemt als Tweede Kamerlid. “We staan alweer op 17 zetels in de peilingen en dat zouden er ook best nog wel eens 20 kunnen worden. Het is zelfs niet gezegd dat we überhaupt zetels gaan verliezen. Op 9 juni zullen we zien wat het wordt.”

Jan Marijnissen bij Buskruit

Voor het toegestroomde enthousiaste publiek vertelde Jan Marijnissen uitgebreid over zijn vertrek uit de Tweede Kamer en over de veelbesproken kabinetsformatie van 2006. Over wat hij gaat doen voor de toekomst is hij nog niet uit. Hij blijft in ieder geval nog voorzitter van de SP, maar verder neemt hij pas na de zomer een beslissing.
Ook opmerkelijk was het debat over hypotheekrenteaftrek, waarbij de SP en de vastgoedsector elkaar lijken te vinden. SP-Senator Tiny Kox, die het verkiezingsprogramma van de SP mede heeft opgesteld, en Rolph Limpens, directeur Beleid van VastgoedPro, waren het erover eens: er moet iets gebeuren met de hypotheekrenteaftrek. De vraag is alleen wanneer. Volgens Limpens is het desastreus voor de vastgoedmarkt als er ten tijde van crisis iets moet worden veranderd. In tijden van hoogconjunctuur is dat echter geen enkel probleem. Tiny Kox benadrukte daarom dat drie op de vier Nederlanders niets zal merken van de maatregelen van de SP op dit gebied. En de resterende één op de vier ook eigenlijk niet: Ze worden hooguit misschien wat minder rijk. De SP garandeert in ieder geval dat de hypotheekrente blijft bestaan in de huidige vorm. Wel wordt de maatregel in tien jaar afgebouwd tot een bovengrens van 350.000 euro, waarboven niet meer mag worden afgetrokken. “Tijd genoeg voor de villabezitters dus om op te anticiperen”, aldus de SP senator.
In het project Talentenbank wordt geprobeerd om het aloude burenhulp weer in stand ter herstellen. Want iedereen heeft een talent. “Mensen durven elkaar niet meer te vragen voor kleine karweitjes en kleine hulpvragen”, zo stelt Edwin Franken van de Twern: “het is van belang om een aanzet te geven om de sociale cohesie terug te brengen in de wijk. In de korte tijd dat de Talentenbank bestaat, zijn er al 20 matches gerealiseerd.” Gerard van Veen, vrijwilliger bij de Talentenbank, geeft een voorbeeld; “Iemand kwam bij ons omdat hij op het punt stond om te verhuizen. Toen hebben we binnen een week een verhuisteam geformeerd en gezorgd dat het in orde kwam.” De talentenbank is actief is Oud-Noord, maar het is de bedoeling om het breder te trekken als de proef slaagt. Uiteindelijk moet de bewoners het zelf oppakken.

Tussen de bedrijven door konden de mensen genieten van de Brabantse Blues van André van den Boogaart alias Jimmy the Lounge. De onnavolgbare Theo van Duren kreeg daarentegen de lachers op zijn hand voor zijn Vóór en Tégen Partij.
De eerstvolgende edities van politieke café Buskruit! vinden plaats op 19 september en 17 oktober 2010.

www.buskruit.org

U bent hier