h

Noordanus kan goede burgemeester worden

30 juni 2010

Noordanus kan goede burgemeester worden

Burgemeester NoordanusGisteren koos de Tilburgse gemeenteraad Peter Noordanus als hun kandidaat om de nieuwe burgemeester van Tilburg te worden. De SP had een lichte voorkeur voor de tweede kandidaat, maar deze kreeg van de raad niet de meerderheid. De fractie kan zich echter goed voorstellen dat Noordanus een prima burgemeester gaat worden. En met de keuze uit Noordanus en de tweede kandidaat kon het voor Tilburg eigenlijk al niet meer verkeerd gaan.

Van de zes sollicitanten bleven uiteindelijk alleen Peter Noordanus en een tweede kandidaat over. Voor de SP was de keuze tussen deze kandidaten niet eenvoudig. Beiden lijken uitstekend geschikt voor de post. Voor de tweede kandidaat pleiten ondermeer zijn ruime ervaring, zijn innemendheid en enthousiasme, en de verwachting dat hij Tilburg voor langere tijd zou kunnen dienen. Voor Noordanus pleiten zijn grote ervaring als wethouder Ruimtelijke Ordening in Den Haag, zijn kennis en ervaring op het gebied van stedelijke ontwikkeling, zijn grote netwerk dat voor Tilburg van pas kan komen en, net als bij de tweede kandidaat, zijn spontane, innemende houding.

Met Peter Noordanus hoopt de SP een burgemeester te krijgen die zijn kennis en ervaring met stedelijke ontwikkeling ten goede laat komen aan Tilburg, en die daarbij niet zozeer oog heeft voor torenhoge ambities of het stapelen van stenen maar voor de mensen die erin moeten wonen, werken en leven. Wij kunnen ons goed voorstellen dat Noordanus open en toegankelijk is en Tilburgers betrekt bij de ontwikkeling van hun stad en bij de lokale politiek. We hopen in hem ook een raadsvoorzitter te vinden die boven de partijen uit samen met raad en college de lokale democratie open, transparant en interessant kan maken.

Noordanus kan meteen de handen uit de mouwen steken: Het huidige college is grotendeels jong en onervaren, net als een flink deel van de raad. Tilburg heeft de laatste jaren erg veel ambities gehad op het gebied van stedelijke ontwikkeling waarvan het nog maar de vraag is of al die projecten tot een goed einde kunnen worden gebracht. De nieuwe burgemeester zal zijn kennis en ervaring volop kunnen inzetten zonder zelf heel veel nieuwe ambities te hoeven formuleren. Aansluiten bij wat er al is en bij de wortels van Tilburg zal volgens ons zijn devies kunnen zijn. En in den lande uitdragen dat Tilburg een bijzondere stad is met een eigen identiteit, en -met Eindhoven- de grootste stad van Nederland buiten de Randstad.

De SP-fractie wenst Peter Noordanus veel succes én plezier en nodigt hem graag uit voor een kennismaking met Tilburg “op de SP-manier”.

U bent hier