Roemer: 'Minister Verburg is ramp voor het Brabantse platteland'
Roemer: 'Minister Verburg is ramp voor het Brabantse platteland'
Minister Verburg klaagt in het Brabants Dagblad (7/ 6) dat 103 kritische hoogleraren nu geen zin hebben met haar te praten over de vee-industrie. Maar Verburg zelf geeft al jaren niet thuis als het gaat om de verduurzaming van de landbouw. Gevolg: steeds meer vee, steeds minder boeren en grote aanslagen op de leefbaarheid van het platteland. Niet vreemd dat ook steeds meer boeren en dorpsbewoners het wel gehad hebben met haar beleid.
Het gaat slecht met de boerenstand met de natuur en dierenwelzijn. De leefbaarheid op het platteland gaat achteruit. Ik zie het om me heen gebeuren. Het platteland wordt stapsgewijs vervormd tot een industrieterrein voor steeds grotere dierfabrieken. In plaats van de alarmbel te luiden, poetst minister Verburg voortdurend kritiek op die ontwikkeling weg. Volgens haar gaat alles de goede kant op en is ze goed bezig. Volgens het manifest van de kritische hoogleraren is ze echter bezig de bio- industrie met technologische stoplappen overeind te houden. Ze vinden haar een ramp voor het platteland en zo is het ook.
Het beleid in Nederland faalt mede door het falende Europese beleid. Hoewel in Europa 40% van het totale EU-budget besteed wordt aan landbouwsubsidies, is er toenemende armoede onder boerengezinnen in Nederland. Op dit moment leeft bijna een kwart van de boerengezinnen van een inkomen van minder dan 22.000 euro per jaar. Elke week moeten vijftig boeren hun bedrijf op slot doen. Daarbij voorspellen onderzoekers dat het aantal pluimveeen varkensbedrijven in Nederland bij ongewijzigd beleid binnen 35 jaar zal zijn gedaald tot slechts duizend. Een gemiddeld bedrijf heeft dan zestienduizend varkens ( tien keer zoveel als nu) of 220 duizend kippen (zeven keer zoveel als nu).
Van de winkelprijs gaat slechts een klein deel naar de boer. Waarom zorgt minister Verburg er niet voor dat elke boer een fatsoenlijke prijs krijgt voor zijn producten?
En een fatsoenlijk inkomen kan verdienen in een bedrijf van normale afmetingen? Het beleid van Verburg dwingt boeren tot schaalvergroting terwijl de meeste boeren liever kleiner en duurzamer zouden willen produceren.
Schaalvergroting is slecht voor dieren en mensen. Een varken op 80 vierkante centimeter laten leven is geen leven. Het burgerinitiatief tegen de megastallen en de discussie hierover in de Provinciale Staten van Brabant vormen hopelijk een keerpunt in het denken over intensieve dierhouderij. De trend van meer dieren en minder boeren moet doorbroken. De volksgezondheid moet nadrukkelijk bij de discussie betrokken worden. Het vreselijke verhaal van de Q-koorts die vooral in Brabant huishoudt, had bij beter beleid niet zo geschreven hoeven worden.
We kunnen snel werk maken van een leefbaar platteland. Geen megastallen meer maar een goede prijs voor een goed product. Boeren krijgen geld voor natuurbeheer en waterbeheer. We rekenen af met armoede onder boeren en op het platteland. Winkels, pinautomaten, bibliotheek, scholen in onze dorpen houden we open. Zó maak je ons platteland leefbaar en gun je boeren, dieren en plattelandsbewoners een beter leven.
Emile Roemer woont in Boxmeer en is lijsttrekker van de SP
- Zie ook:
- Natuur & milieu