h

Bewoners protesteren tegen verhoging snelheidslimiet Hoefstraat

21 juli 2010

Bewoners protesteren tegen verhoging snelheidslimiet Hoefstraat

Huis-aan-huis-onderzoek door de SP in het nieuw aangelegde deel van de Hoefstraat heeft uitgewezen dat bewoners niet zijn geraadpleegd of zelfs geïnformeerd over het verhogen van de maximum snelheid in de straat van 30km naar 50km. De plotselinge knieval van wethouder Lauwerier voor Veolia is in de buurt slecht gevallen. De busvervoerder eiste dat de maximum snelheid weer zou worden verhoogd omdat de reistijd anders zou verdubbelen. Veolia dreigde met het schrappen van de Hoefstraat uit het rijschema. Lauwerier ging overstag maar buurtbewoners verwijten de wethouder nu onbetrouwbaar bestuur.

Eerder had het gebiedsteam Groeseind van de gemeente juist na een zorgvuldig inspraakproces met buurtbewoners besloten tot het verlagen van de maximum snelheid en het instellen van gelijkwaardige kruisingen in de Hoefstraat. De straat is versmald en ook de rest van de inrichting is aangepast op basis van 30 km. en gelijkwaardige kruisingen. Volgens bewoners is dit beter voor de veiligheid van buurtbewoners en verkeersdeelnemers en ook voor de leefbaarheid in de buurt. Alle bewoners die de SP heeft gesproken maken zich nu ernstig zorgen over de gevaren die het 50km of harder rijden oplevert in een straat die is ingericht op maximaal 30km.

De ommezwaai van wethouder Lauwerier roept slechts onbegrip en boosheid op, zo hoorden SP-fractieleden die woensdagochtend langs de deuren trokken om bewoners naar hun mening te vragen. Enkele reacties: 'Het was goed afgesproken: 30 km. Ik ga er van uit dat de gemeente zich aan z’n afspraken houdt'. 'Ik weet van niks, geen bewonersbrief ontvangen. Raar dat het ineens weer verandert zonder dat ze iets aan ons hebben gevraagd'. 'Wij willen dit niet. Dit kan de gemeente niet maken!'. 'Het is nu wachten op ongelukken, bijvoorbeeld met spelende kinderen'. 'Moet je kijken hoe hard ze nu rijden, niet normaal!'. 'Is Veolia belangrijker dan wij als bewoners?'. 'We zijn naar de bewonersavond geweest, hebben meegedacht en meegepraat: allemaal voor niks!'.

Ook steekt het sommige mensen dat wethouder Lauwerier gelogen heeft over de wensen van de buurt. 'In de krant stond dat wij die 30km-zone met voorrang van rechts gevaarlijk vonden. Niets is minder waar: Doordat verkeer nu veel harder mag en niet meer hoeft af te remmen voor zijstraten, rijden ze hier als gekken', zei een buurtbewoonster verontwaardigd. 'Je ziet de remsporen op het asfalt'. Met het nieuwe asfalt waren de bewoners eerst blij omdat het geluidsoverlast van verkeer sterk verminderde. 'Maar met die verhoging van de snelheid en de voorrangsregel voor de Hoefstraat is het hier een racebaan geworden'. De heer de Kock die al 45 jaar in de Hoefstraat woont: 'Schandalig. Ik woon hier al zo lang. Eindelijk is het mooi en veilig geworden, wordt alles weer teruggedraaid! Ik durf mijn kleinkinderen niet meer buiten te laten'. En ook nog: 'Wie is hier verdomme de baas? Veolia toch zeker niet!'.

De SP-fractie gaat op basis van haar buurtonderzoek kritische vervolgvragen stellen aan wethouder Lauwerier. Fractievoorzitter Veerle Slegers en raadslid Bart van de Camp die mee de buurt in trokken, willen weten of Lauwerier zijn knieval voor Veolia gaat verantwoorden aan de buurtbewoners. Slegers: 'De wethouder vond het nodig om zonder hen te raadplegen en tegen hun zin Veolia tegemoet te komen. Die beslissing moet hij dan ook maar komen uitleggen tijdens een bewonersavond'. Slegers wil ook weten hoe de wethouder zijn besluit uitlegt aan zijn eigen ambtenaren van het gebiedsteam Groeseind: 'Zij hebben zich een jaar lang het vuur uit de sloffen gelopen om de buurtbewoners actief te betrekken bij de besluitvorming over de Hoefstraat. Hadden ze eindelijk hun vertrouwen gewonnen en voelden die bewoners zich eindelijk serieus genomen, doet de wethouder dat vertrouwen met één pennenstreek teniet'.

Hoe kan dat gebiedsteam zich nog met goed fatsoen vertonen in de buurt? Van de Camp voegt daaraan toe: 'Veolia blaft en Lauwerier springt in de houding. Maar trekt een lange neus naar de Hoefstraat-bewoners. Bewoners praatten mee en voelden zich verantwoordelijk voor hun eigen leefomgeving. Waarom zouden ze dat in het vervolg nog doen, als de gemeente zich niet aan zijn afspraken houdt?'. De socialisten nemen het Lauwerier (VVD) kwalijk dat hij op deze manier de afstand tussen het gemeentebestuur en bewoners vergroot. 'Dat is slecht voor de democratie'.

Hoefstraat

U bent hier