h

Willem II nog eens op een rijtje

30 juli 2010

Willem II nog eens op een rijtje

De vakantieperiode geeft tijd en ruimte om eens wat zaken op een rijtje te zetten. Nadat de gemeente in de jaren tachtig Willem II al eens redde van faillisement gaat het verhaal in de jaren negentig en de eerste tien jaar van deze eeuw gewoon door. Rode draad is steeds dat 'dit de laatste keer is' dat de gemeente Willem II te hulp komt. Inmiddels zijn we miljoenen euro's verder en is het verhaal nog niet over.

1992: gemeente geef 7,2 miljoen gulden subsidie op verbouwing tribunes fase 1, onder de voorwaarde dat WII zelf de financiering voor fase 2 regelt. Gemeente geeft ook gemeentegarantie voor een lening van 3 miljoen die WII moet aangaan voor die verbouwing. Tevens gaan de gemeente en WII een huurcontract aan voor onbepaalde tijd à 100,- gulden per jaar voor het hele stadion. In ruil daarvoor neemt WII de verplichting tot het volledige onderhoud op zich, en krijgt ze van de gemeente 1,7 miljoen gulden (zijnde het gekapitaliseerde exploitatieverlies van de gemeente op het stadion), als onderdeel van de 7,2 miljoen verbouwingssubsidie. De gemeente blijft hiermee eigenaar van het stadion, maar de exploitatie ervan wordt geprivatiseerd (aan WII).

1993: WII komt met een begroting voor fase 2 à 12,5 miljoen, waarvan zij zelf 6 miljoen kan investeren en 5 ton denkt te kunnen verdienen aan c commerciële verhuur langs de Ringbaan Zuid. WII vraagt 6 miljoen gulden voor fase 2, college is bereid 4 miljoen te betalen. PvdA fel tegen want ‘afspraak is afspraak’. Even later stelt PvdA voor om niet 4 maar 6,4 miljoen gulden aan WII te geven (alom verontwaardiging). Uiteindelijk stemt raad in met 4 miljoen. (met uitzondering van SP, GL en D66).

1994: College wil aan WII gratis het appartementsrecht op de hoofdtribune aan WII te geven zodat zij hiervoor een commerciële lening à 4,5 miljoen kan afsluiten om haar bijdrage aan fase II te kunnen financieren. Alleen SP stemt tegen.

2000: college stelt voor om WII een gemeentegarantie te geven voor een lening van 9 miljoen (looptijd 15 jaar) voor de bouw van 16 skyboxen. WII investeert uit eigen middelen (CL) 3 miljoen. Veel kritiek omdat WII niet voldoet aan de voorwaarden voor zo’n gemeentegarantie. Voorwaarde is dat WII de inkomsten uit de verhuur van Skyboxen op een escrowaccount zet, waaruit jaarlijks de aflossing betaalt moet worden. Uiteindelijk raad akkoord (met uitzondering van SP, GL en D66).

2001: College stelt voor de escrowvoorwaarde voor de gemeentegarantie ivm de Skyboxen te laten vervallen, en stelt dit voor als een ‘technische wijziging’. Raad gaat akkoord (met uitzondering van SP, PvdA, GL en D66).

2001: college geeft de BVO toestemming om de opstal- en appartementsrechten over te dragen op de Holding Willem II Tilburg BV.

2001 : SP vraagt om een overzicht van alle steun die de gemeente inmiddels aan WII heeft gegeven. Wethouder weigert dit overzicht op te stellen omdat het ‘een tijdrovende klus is en niets toevoegt’…

2001: Debat in in de raadscommissie EFGB over een aangenomen motie uit 1991 over overdracht van grond aan WII. Motie is nooit letterlijk uitgevoerd, en tien jaar na dato komt Willem II daar op terug...

2002: gemeente geeft met terugwerkende kracht goedkeuring aan een lening à 203.000 euro die WII in 2001 is aangegaan.

2002: college stelt voor een kunstgrasveld voor WII aan te leggen à 452.000 Euro, waarvan 162.000 door WII wordt terugbetaald middels een huurverhoging over 15 jaren. Na zorgen over betalingsgarantie stelt Wethouder Visschers dat ‘in het contract staat dat bij ontwikkelingen van welke aard dan ook de betalingsverplichting onverkort van kracht blijft’. De raad gaat akkoord (met uitzondering van SP).

2003: college stelt voor om investeringen in stadion van WII over te nemen (te kopen, à 13.644.144,- euro) en het stadion onder marktconforme voorwaarden te verhuren aan WII (à 1.022.239,- euro per jaar, te vermeerden met de variabele lasten tegen werkelijke kosten en te vermeerderen met BTW). De verpanding van TV- en sponsorgelden dienen als achtvang voor het door WII betalen van de jaarlijkse huur. De onderhoudsverplichting blijft bij WII liggen, de gemeente zal de huurder zonodig aanspreken op deze contractuele verplichting).
( De SP schetst het te verwachten scenario: als er geen geld is, zal de huur niet opgebracht kunnen worden en zal de BVO terugkomen bij de gemeente met een vraag om hulp. De gemeente zal zich vervolgens geforceerd voelen omdat anders sprake is van een onverkoopbaar stadion en de gemeente een zakelijk belang heeft bij het niet failliet gaan van de BVO. De bekende wisseltruc is inmiddels in meerdere gemeenten praktijk geworden.).
Raad gaat uiteindelijk akkoord (met uitzondering van SP en Mark Verstraeten van de VVD).

2005: in tegenspraak met het huurcontract (waarbij WII verantwoordelijk is voor onderhoud en/of de gemeente vervangingsinvesteringen in het stadion doorberekent in een hogere huur), verleent het college aan WII 100.000,- euro subsidie voor de vervanging van stoeltjes in het stadion.

2006: College subsidieert met terugwerkende kracht vanaf 2003 het supportersvervoer van WII à 12.000,- euro per jaar. In 2002 heeft de gemeente voor een dergelijke pilot 12.000,- betaald, met de voorwaarde dat voor voortzetting hiervan een evaluatie gemaakt zou worden. Die evaluatie heeft WII nooit gemaakt, maar de bvo ging er vanuit dat het wel oké was om de pilot voort te zetten…

2008: CDA stelt per motie voor om met WII in gesprek te gaan over uitbreiding en/of verplaatsing van het stadion en de financiele bijdrage die de gemeente hiervoor zou moeten leveren. De motie wordt verworpen.

2008: college stemt in met eenmalige bijdrage à 380.000,- euro aan WII voor maatschappelijke activiteiten.

2010: college stelt voor een huurverlaging voor het stadion met terugwerkende kracht tot 2004 door te voeren à 2.400.000,- euro (en 400.000,- euro structureel per jaar vanaf 2011). Raad gaat akkoord (met uitzondering van SP en TVP).


Aanvulling sindsdien:

2010: CDA maakt een initiatiefvoorstel om Willem II alsnog 380.000,- euro te betalen voor haar 'maatschappelijke inspanningen' van dit jaar. Wethouder Hamming belooft in september zelf met een voorstel te komen over dit punt.

2010: Wethouder Hamming stelt voor Willem II 1,2 miljoen te geven voor hun 'maatschappelijke inspanningen' van dit jaar tot en met 2014. Coalitie stemt in, oppositie stemt tegen.


U bent hier