h

Tilburg moet NEE zeggen tegen kerncentrale

8 september 2010

Tilburg moet NEE zeggen tegen kerncentrale

‘De gemeente Tilburg moet zich als aandeelhouder van ERH verzetten tegen de bouw van een nieuwe kerncentrale’, zo stelt SP fractievoorzitter Veerle Slegers vandaag in schriftelijke vragen aan het college. ‘Het verbaast ons ook bijzonder dat de gemeenteraad niet gekend is in deze procedure. Ik kan me ook niet voorstellen dat het college zelf eensgezind is als het over kernenergie gaat’.

Nee tegen nieuwe kerncentrale

Het voormalige Essent-energiehandelsbedrijf Energy Resource Holding heeft een aanvraag voor een tweede kerncentrale bij Borssele voorgelegd aan haar aandeelhouders. Slegers: ‘Volgens de nieuwsberichten hierover heeft de gemeente Tilburg als aandeelhouder in ieder geval geen duidelijk ‘nee’ uitgesproken. Terwijl het college vanwege de nog steeds voortgaande brede maatschappelijke discussie over nut, noodzaak en risico’s van kernenergie zo niet de formele dan wel de morele verantwoordelijkheid heeft om dergelijke plannen voor te leggen aan en te bespreken met de volksvertegenwoordiging’ aldus de SP.

De SP fractie vraagt het college dan ook om op zo kort mogelijke termijn alsnog de raad te betrekken bij dit dossier. ‘Volgens de toenmalige voorstanders van de uitverkoop van Essent was het bedrijf te klein om de energievoorziening in Brabant veilig te stellen. En nu zou die club wel een peperdure kerncentrale kunnen bouwen? Tegelijkertijd laait de discussie op over de opslag van kernafval in België vlakbij de Nederlandse grens. Volgens mij moet er in de gemeenteraad echt nog fors wat geworsteld worden voordat zo’n ingrijpend besluit genomen kan worden’, aldus Veerle Slegers. De fractie rekent echter ook nog op een veto van in ieder geval GroenLinks in het college.

U bent hier