h

Hamming en Willem II onder Europees vergrootglas

21 oktober 2010

Hamming en Willem II onder Europees vergrootglas

De Europese Commissie is een vooronderzoek gestart naar de gang van zaken bij de Nederlandse clubs Vitesse, Willem II en MVV. De commissie gaat onderzoeken of de clubs ongeoorloofde steun hebben ontvangen van hun gemeente. SP raadslid Bart van de Camp: ‘Daarmee liggen Willem II en wethouder Hamming onder Europees vuur. En lopen we dus het risico dat Willem II financieel écht onderuit gaat en de gemeente ook nog eens een fikse boete kan gaan betalen’. Hij stelt hierover vandaag schriftelijke vragen aan het college.

Brussel ontving de afgelopen maanden klachten over deze vormen van staatssteun aan betaald voetbalorganisaties (BVO’s). Als die klachten gegrond blijken te zijn, zal er een vervolgonderzoek komen. Dat zou kunnen leiden tot sancties voor de gemeenten en de clubs. Volgens de Europese regels moet een gemeente die een stadion in bezit heeft dit gebruiken voor meer dan alleen voetbal. Vaak gebeurt dat echter niet en dan zou een club geen financieel voordeel mogen hebben van het gebruik van het stadion.

Van de Camp: ‘Hamming is daar ook voor gewaarschuwd, maar dat werd zoals gewoonlijk weggewuifd. Maar als de Commissie zelfs Microsoft hard durft aan te pakken bij het vervalsen van concurrentie zullen ze zeker niet bang zijn van een Tilburgse sportwethouder’. Van de Camp wil nu van het college weten hoe ze zich hier op gaat voorbereiden. ‘Gewoon doorgaan met het overmaken van geld lijkt nu niet verstandig. Ook moet er eens goed gekeken worden naar andere vormen van ‘creatieve constructies’ bij betaalde sportverenigingen zoals hockey’.

De vragen die de SP aan het college stelt:

1. Bent u door de Europese Commissie op de hoogte gesteld van het vooronderzoek dat zij is gestart naar ongeoorloofde steun aan betaald voetbalorganisaties waaronder Willem II. Zo ja, kunt u ons dit bericht doen toekomen?

2. Heeft u op enige manier concreet rekening gehouden met deze mogelijkheid? Zo ja, hoe dan? Zo nee, waarom niet?

3. Volgens de woordvoerder van commissaris Almunia (concurrentie) moet een gemeente die een stadion in bezit heeft dit gebruiken voor meer dan alleen voetbal. Is dat in Tilburg het geval? Zo ja, hoe dan?

4. Herinnert u zich het ESF-debacle waarbij aan tal van gemeenten sancties werden opgelegd en zij onterecht uitgegeven gelden moesten terug betalen?

5. Bent u bereid lopende dit Europese onderzoek voorlopig geen geld over te maken naar Willem II?

6. Kan de uitkomst van het eventuele vervolgonderzoek van de Europese Commissie er toe leiden dat Willem II de ontvangen gelden (inclusief de structurele huurverlaging) moet terugbetalen aan de gemeente? Zo ja, wat zal dit betekenen voor de BVO en hoe bereidt u zich hier op voor?

7. Bent u voornemens in de begroting een voorziening op te nemen voor de sanctie die de gemeente eventueel aan de EC zou moeten betalen wegens ongeoorloofde steun aan de BVO?

8. Heeft u overwogen dat een dergelijk onderzoek ook gestart zou kunnen worden naar andere vormen van ongeoorloofde steun aan professionele sportorganisaties (zoals hockey)? Zo nee, waarom niet?

U bent hier