h

Sportwethouder uit Platform Betaald Voetbal

14 oktober 2010

Sportwethouder uit Platform Betaald Voetbal

De Tilburgse sportwethouder Jan Hamming zou er goed aan doen zich terug te trekken uit het Platform Betaald Voetbal. 'Zijn positie daar is volkomen ongeloofwaardig geworden na het toekennen van wéér 1,2 miljoen euro subsidie aan Willem II', aldus SP woordvoerder Bart van de Camp. Het Platform wil met alle gemeenten die een profclub binnen de grenzen hebben één lijn trekken als het gaat om financiële steun, competitievervalsing door creatieve schuldhulp aan clubs voortaan vermijden en voorkomen dat supporters naar andere clubs en buurgemeenten wijzen wanneer hun eigen voetbalteam in doodsnood verkeert. 'Een goed streven, maar dan moet het Platform wel serieus genomen kunnen worden'.

Op maandag 11 oktober besloten de coalitiefracties op voorstel van sportwethouder Hamming om via een zogenaamd Maatschappelijk Convenant-constructie Willem II nogmaals financieel te ondersteunen met €1,2 miljoen. Onlangs heeft wethouder Hamming zich met andere sportwethouders in VNG-verband ingespannen voor de oprichting van het Platform Betaald Voetbal. 'Met het Platform willen Hamming en zijn collega-wethouders komen tot eerlijke concurrentie en een transparante aanpak. Hamming heeft zichzelf en deze boodschap uitgebreid geprofileerd in de landelijke media. Maar wie neemt hem nou nog serieus als hij tegelijkertijd geld uitdeelt aan de Tilburgse BVO?', zo vraagt Van de Camp zich af.

Hij stelde hierover vandaag schriftelijke vragen aan het college. 'Ik wil wel eens weten wat het college nou eigenlijk vindt: moeten we Willem II subsidieren of willen we gezamenlijk met alle andere BVO-gemeenten één lijn trekken en een einde maken aan deze wildgroei. Van twee walletjes eten kan niet, dan maak je je helemaal ongeloofwaardig. En dat is vooral jammer voor het Platform Betaald Voetbal'.

In de afgelopen achttien jaar gaf de gemeente al een kleine 30 miljoen euro uit aan Willem II. 'Zelfs als we de huurinkomsten eraf trekken krijgt de BVO met de verbouwing en aankoop van het stadion, tal van 'kleinere' giften en nu het maatschappelijk convenant, zo'n 1,1 miljoen euro per jaar van de gemeente Tilburg. Het is nu echt tijd om te kiezen: dit soort steun onverminderd voortzetten óf het Platform Betaald Voetbal serieus nemen', aldus Van de Camp.

U bent hier