h

Tijd voor een Tilburgs schaduwcollege

15 januari 2011

Tijd voor een Tilburgs schaduwcollege

Een schaduwkabinet lijkt er vooralsnog niet te komen. De belangrijkste kandidaten willen niet meedoen, en dan houdt ’t op. Althans, in Den Haag. Maar in Tilburg zou de oproep van Jan Hamming in vruchtbare aarde kunnen vallen: een schaduwcollege dat in staat is om een socialer akkoord en een socialer bezuinigingsprogramma te presenteren, waarbij niet alleen links of rechts maar bijna heel Tilburg zijn vingers zou aflikken. En in die zin wil ik het voorstel van Jan dan ook van harte ondersteunen.

Tot nu toe heeft het huidige college amper een sociaal profiel. Draconische bezuinigingen op bijvoorbeeld buurtcentra, wijkraden , culturele basisvoorzieningen, amateursport en sociale participatie voeren de boventoon. Asfalt en beton, topsporters en elitaire cultuur komen er genadig van af. Met een opdracht om nóg eens tientallen miljoenen te besparen en allerlei rijkstaken over te nemen zonder dat Den Haag daarvoor ook het nodige geld levert, brengt Tilburg op een belangrijk kruispunt. Gaan we door op de ingezette weg, naar een stad waar je met je auto over kunt komen en parkeren, maar waarom zou je want er is nauwelijks nog iets om heen te gaan. Tilburg moet geen kopie worden van wat het huidige rechtse kabinet met Nederland van plan is: Een verdeelde samenleving met een overheid op afstand, burgers die op zichzelf zijn aangewezen en met een grote kloof tussen de haves en de snel groeiende groep have-nots. En het kán ook anders. Het enige wat daar voor nodig is: politieke wil, een open geest en wat doorzettingsvermogen.

Ik roep op tot de vorming van een schaduwcollege in Tilburg dat snel aan de slag gaat met het schrijven van zo’n sociale visie op onze stad. Maar het moet geen ‘spookcollege’ worden, het moet in staat zijn om desgewenst uit de eigen schaduw te stappen en écht aan ’t werk te gaan. Ik kan me een college voorstellen dat gesteund wordt door een meerderheid van 25 zetels in de raad. Met vijf wethouders, geleverd door PvdA, SP, CDA, GroenLinks en de ChristenUnie. Dat deze laatste geen fractie heeft is geen enkel bezwaar. Integendeel, een CU collega zou juist een bindende factor in zo’n college kunnen zijn, en tegelijkertijd het CDA voorzien van een uitstekende partner. CU lijsttrekker Jos Roose oogstte tijdens de raadscampagne van vorig jaar louter lof en respect, dus aan kandidaten is daar geen gebrek.

Ik ben er van overtuigd dat deze combinatie tot een betere oplossing kan komen voor de huidige crisis dan het zittende college. De onvrede in de achterbannen van met name PvdA, CDA en GL zou dan ook serieus genomen worden en kunnen leiden tot een nieuw elan met meer aandacht voor zorg, participatie en solidariteit. Ik neem gezien zijn eigen landelijke oproep zonder meer aan dat Jan Hamming daar wel bij wil horen. Want als ’t niks oplevert is er ook nog niks verloren, maar elke mogelijkheid voor verbetering moet met twee handen worden aangegrepen.

Veerle Slegers
Fractievoorzitter SP Tilburg

U bent hier