SP wil gevolgen snoeien speciaal onderwijs in kaart hebben
SP wil gevolgen snoeien speciaal onderwijs in kaart hebben
Het kabinet heeft plannen om €300 miljoen te bezuinigen op speciaal onderwijs. Tilburgse kinderen en jongeren met een leerprobleem of handicap zullen daardoor niet meer het onderwijs krijgen dat ze nodig hebben. Bovendien vallen er massa-ontslagen bij de scholen. Dat is voor Tilburg een enorme aderlating. De SP-fractie in de gemeenteraad wil dat wethouder Moorman van onderwijs onderzoekt of het gemeentelijk beleid voor vroegtijdige schoolverlaters moet worden aangepast en het budget daarvoor vergroot vanwege de kabinetsplannen. Ook wil de SP dat de wethouder zo snel mogelijk in kaart brengt op welke manieren de getroffen kinderen en hun ouders een beroep zullen gaan doen op gemeentelijke sociale en zorgvoorzieningen, bijvoorbeeld binnen de wmo. De socialisten roepen de wethouder op een brandbrief te sturen naar minister van Bijsterveld van onderwijs met daarin een kosten de gevolgen van haar bezuinigingsplannen.
De Bodde is een ZML-school voor Zeer Moeilijk Lerenden in basis- en middelbaar onderwijs. De Bodde moet 17 voltijdsbanen opgeven. De Mytylschool Tilburg is een Scholengemeenschap voor Speciaal- en Voortgezet Speciaal Onderwijs voor lichamelijk gehandicapten en meervoudig complex gehandicapten. Door de kabinetsplannen voor bezuiniging op het speciaal onderwijs gaan hier zo’n 40 tot 50 ontslagen vallen.
Westerwel is een school voor Speciaal BasisOnderwijs (SBO) voor jonge risicokinderen, kinderen met leer- en ontwikkelingsmoeilijkheden en moeilijk lerende kinderen, met als specialisatie ASS (Autisme Spectrum Stoornis). Als de bezuinigingen doorgaan, verdwijnen ook hier veel banen en worden de klassen groter: van 18 naar 25 kinderen.
De Spreekhoorn is een school voor leerlingen met een auditieve en/of communicatieve beperking die tevens ambulante begeleiding aan kinderen in de regio biedt. Als de bezuinigingen doorgaan levert deze school bij het begin van het nieuwe schooljaar volgend jaar 24% van haar budget in en volgt massa-ontslag. Vooral de ambulante begeleiding en de begeleiding aan kwetsbare leerlingen uit minderheidsgroepen valt dan weg.
Daarnaast zijn er in Tilburg nog de basisscholen voor speciaal onderwijs SBO Noorderlicht en Zonnesteen voor kinderen met beperkte verstandelijke mogelijkheden als oorzaak van hun voor kinderen met een verstandelijke beperking of met een gemiddelde verstandelijke begaafdheid en leerpoblemen door bepaalde ontwikkelingsstoornissen. En niet te vergeten VSO Parcours, school voor speciaal onderwijs aan kinderen en jongeren met gedrags- en/of sociaal-emotionele problemen. Al deze scholen worden ingrijpend gekort op hun onderwijsmiddelen waardoor hun leerlingen in grote problemen zullen komen.
De SP-vragen aan het college:
1. Bent u in staat om te voorkomen dat Tilburgse jongeren die door deze maatregelen niet meer de juiste begeleiding meer krijgen voortijdig de school verlaten? Zo niet, waarom niet?
2. Gaat u samen met de scholen en het SSOT-schoolbestuur in kaart brengen op welke manier(-en) de noodzakelijke zorg voor deze kinderen kan en moet worden opgevangen nu de scholen zelf door de bezuinigingen van de regering veel minder middelen en mensen krijgen om passend onderwijs te kunnen verlenen? Zo niet, waarom niet?
3. Gaat u samen met de scholen en het SSOT-schoolbestuur in kaart brengen op welke gemeentelijke voorzieningen (bijvoorbeeld binnen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning) leerlingen van genoemde scholen aanspraak kunnen en moeten gaan maken nu de scholen zelf de middelen en mensen verliezen om adequaat passend onderwijs te bieden? Zo niet, waarom niet?
4. Kunt u daar een voorlopig kostenplaatje bij maken? Zo niet, waarom niet?
5. Hoeveel werkzoekenden komen er in Tilburg bij als de kabinetsplannen doorgaan en wat betekent dat voor de gemeente Tilburg? Op welke manier kan de gemeente op deze verhoging van het aantal werkzoekenden in Tilburg inspelen?
6. Bent u bereid om namens het gemeentebestuur en mede namens de bovengenoemde scholen, eventueel samen met andere Brabantse gemeenten in dezelfde positie een brandbrief te sturen naar de minister van onderwijs met de hierboven gevraagde gegevens als bewijs dat de kabinetsplannen voor het speciaal onderwijs niet zo’n geweldige besparing betekenen als wordt gedacht, nog los van de menselijkerwijs grote ongewenste gevolgen? Zo niet, waarom niet?
- Zie ook:
- Bezuinigingen