h

SP Goirle niet akkoord met voorjaarsnota

3 juni 2011

SP Goirle niet akkoord met voorjaarsnota

De SP fractie in de gemeenteraad van Goirle stemde afgelopen dinsdag tegen de voorjaarsnota. Fractievoorzitter Deborah Eikelenboom: 'Wij vinden de voorjaarsnota die hier gepresenteerd wordt bedroevend en onder de maat. De voorjaarsnota is weinig transparant en roept nog veel vragen op. Er worden bezuinigingsvoorstellen gedaan zonder aan te geven hoe ze ingevuld gaan worden. Het college denkt 'eerst een deal sluiten en dan het antwoord geven’. Het is zoiets als een huis kopen zonder bezichtiging en niet weten hoeveel kamers het huis telt. We kunnen alleen een schatting maken aan de buitenkant'.

Luister hier naar de eerste termijn van Deborah (mp3)

Het is zoiets als een auto kopen zonder een proefrit te hebben gemaakt. Maar oordelend op de grote lijnen van deze voorjaarsnota , zal deze ,wat ons betreft niet door de APK keuring komen. Ik zal de gebreken met u doornemen.

In de voorjaarsnota neemt het college alvast een schot voor de boeg als het gaat om de toekomst van Goirle en Riel , zonder dat de raad haar mening heeft mogen geven , heeft het college gekozen voor het ontwikkelingsscenario. Dat scenario slaat grote gaten in de sociale bodem, onacceptabel voor de SP! Goirle beoogt een groene en sociale gemeente te zijn , 320.000 euro bezuinigen op de WMO druist daar dwars tegen in, zo,n megabezuiniging zal hard aankomen bij kwetsbare mensen. We hebben het dan over oudere, zieke en gehandicapten mensen, mensen die ook van het kabinet harde klappen krijgen, denk bijvoorbeeld aan de mensen op de sociale werkplaatsen die hun baan gaan verliezen, de bezuinigingen op de AWBZ en nu wil het kabinet 1miljard bezuinigen op de persoonsgebondenbudgetten. 9 van de 10 mensen raken dat budget kwijt en dat kan het verschil maken tussen wonen in de vertrouwde omgeving of in een verpleeghuis belanden.

De SP vindt het belangrijk dat wij als gemeente juist voor al die kwetsbare mensen een stevige sociale bodem in stand houden, laten we bovendien niet vergeten dat de vergrijzing voor de deur staat en dat de vraag naar zorg zal toenemen. De bezuinigingen van 320.000 euro op de WMO zijn dan ook verre van realistisch.

Wij dienen samen met de oppositiepartijen een motie in om 70.000 euro minder te bezuinigen op de WMO en wij eisen , ja u hoort het goed, wij eisen straks bij de begroting in het najaar duidelijkheid over de invulling van de bezuinigingen op de WMO. En de SP zal die voorstellen scherp in de gaten houden want wij vinden gezondheid en zelfstandigheid belangrijk.

Goirle lijkt een gemeente met redelijk veel welvarende mensen te zijn, maar we kunnen natuurlijk niet achter elke voordeur kijken, steeds vaker horen we over verborgen armoede, over hardwerkende Nederlanders die gebukt gaan onder armoede, mensen die de hele week hard werken voor 8 euro ,72 per uur , bruto wel te verstaan , zakgeld noemen wij dat, mensen die grote moeite hebben hun rekeningen te betalen, en alleen nog zien hoe anderen genieten van het leven, maar zichzelf naast de maatschappij voelen staan.

Die mensen, die hard werkende mensen met een laaginkomen willen wij een steun in de rug geven door de langdurigheidstoeslag te verruimen naar 110%. De SP vindt het belangrijk dat we armoede bestrijden , dat kinderen niet opgroeien in armoede en dat iedereen mee kan doen in de maatschappij. In veel gemeenten wordt een norm van 120% gehanteerd, Goirle scoort dus onder de maat. Wij zullen samen met oppositie partijen een motie indienen voor een beter minimabeleid.

Maar er zijn meer mensen die het financieel moeilijk hebben, mensen die hun baan verloren hebben en hun huis niet meer verkocht krijgen, of op andere wijze met pech worden geconfronteerd. Een groeiend aantal mensen zit diep in de schulden en wij vinden het onverantwoordelijk dat het college voorstelt om 20.000 euro te bezuinigen op de schuldhulpverlening. Laten we mensen die financieel in de problemen zitten toch nog uitzicht bieden voordat ze misschien dramatische beslissingen nemen.

De SP pleit voor een sterke sociale bodem, zo min mogelijk bezuinigen op de WMO , een goed minimabeleid en geen bezuinigingen op de schuldhulpverlening.

Het ontwikkelingsscenario is niet sociaal, en staat zelfs haaks op de toekomstvisie Goirle Groen en Sociaal, maar het scenario heeft nog meer nadelen.
Zo wil het college aan de hand van het ontwikkelingsscenario zich focussen op het centrum en de aandacht voor wijken verschralen. Buurtbudgetten , die sociale cohesie in de buurt bevorderen worden geschrapt en mogelijk worden de wijkcentra zoals de Wildacker en de Deel gesloten. Ook dat is voor de SP onacceptabel. De SP richt zich niet alleen op het centrum , de SP richt zich op heel Goirle en Riel.De SP vindt het belangrijk dat wijken leefbaar blijven en wijkvoorzieningen in stand blijven. Samen met lijst Couwenberg zullen we een motie en amendement indienen voor het behoud van wijkvoorzieningen.

Nog een voorbeeld hoe het college zich richt op het centrum en de ogen sluit voor de wijken. Recent hebben we gezien hoe het Oranjeplein voor de zoveelste keer is getransformeerd, het resultaat is best leuk , maar het is ondertussen wel een geldverslindend plein geworden, maar voor de herinrichting van de Groene Long in de Hellen moet nog naar een potje geld gezocht worden. In 2007 is de Hellenbewoners beloofd dat ze zich geen zorgen hoefden te maken over hun Groene Long , de Groene Long zou nieuw leven ingeblazen worden met een mooi parkje. De SP wil dat die afspraak nagekomen wordt, de Groene Long mag niet degraderen tot een simpel grasveldje.

Wat de groenvoorziening betreft willen wij burgers graag ruimte geven voor buurttuintjes , de SP pleit voor groenbudgetten waarmee burgers zelf aan de slag kunnen, alleen mag dit niet ten kosten gaan van de Diamantwerkers. Buurttuinen moeten een aanvulling zijn, en zijn een mooie kans om het groen, wat meer kleur te geven, het geeft mensen ook de kans kleur te geven aan hun eigen buurt. De SP wil mensen meer betrekken bij hun eigen buurt en echte inspraak geven.

Onlangs hebben onze SP leden een plantje uit eigen tuin gedoneerd waarmee we tijdelijk een buurttuin op de Hovel hadden gecreëerd , voorbijgangers waren heel enthousiast over het idee, veel duimen gingen omhoog en wij zijn in gesprek gegaan met mensen op straat, en wij zijn overtuigd dat er voldoende draagvlak is voor het buurttuinproject. De plantjes hebben overigens een mooie eindbestemming gekregen ergens in het openbare groen, dat heeft u in het Brabants Dagblad kunnen lezen.

Het zal ondertussen duidelijk zijn , de SP gaat voor het scenario Groen en Sociaal. Met een sterke sociale bodem bieden we mensen zekerheid ,en met groen geven we niet alleen een mooie uitstraling aan Goirle en Riel, we creëren ook een gezond leefklimaat.

Het ontwikkelingsscenario kiest voor het verstedelijken van Goirle en Riel, en uitbreiding van industrie, de SP pleit voor het behoud van het groene karakter van onze woonkernen en wij vinden dat we zuinig moeten zijn op ,wat daar nog van over is , want; Op is Op , weg is weg.

Er wordt voorgesteld een bomenlijst te maken van niet te kappen bomen , dat roept vragen bij ons op, of beter gezegd we zijn wat argwanend,.. betekent dat ,dat alle bomen die niet op de lijst staan, zonder pardon gekapt mogen worden? Ik kan u zeggen ; de SP heeft al een bomenlijst, en daar staan alle bomen op. Per situatie willen wij bezien of kap nodig is.

De voorjaarsnota is de opmaat voor de begroting in het najaar. De SP vindt dat de financiële ruimte van 130.000 euro die nog in deze voorjaarsnota zit, besteed moet worden om voorzieningen op peil te houden. Wij willen geen begroting op basis van onderuitputting. Dat is leuk scoren voor het college het jaar daarop, maar de meevallers gaan meestal in de AWR of naar grote projecten, maar geld dat weggehaald is uit de WMO, willen wij het jaar daarop niet in grote projecten zien verdwijnen. De SP wil niet sparen voor een groot Kloosterplein ,incidentele meevallers, die geen pijnlijke wonden achter laten, willen we grotendeels reserveren voor het sportpark en deels voor het onderhoud van onze openbare ruimte, structurele meevallers willen we besteden aan sociaalbeleid.

Samenvattend , voorzitter, constateert de SP dat het college een toekomst richting heeft aangegeven zonder inspraak van de raad, dat de gekozen richting sociaalbeleid afbreekt en het groene karakter van Goirle en Riel in de uitverkoop zet . De toekomstvisie ; Goirle, Groen en Sociaal wordt van de kaart geveegd.
Voorzitter , u begrijpt het al , deze voorjaarsnota is niet door de keuring heen gekomen, de SP wil meer duidelijkheid bij de begroting in het najaar, en een sterk groen en sociaalbeleid terug zien. Dat noemen wij Voor 'n vitale gemeente.

U bent hier