h

Back to black en terug naar de bossen in Politiek Café Buskruit!

21 september 2011

Back to black en terug naar de bossen in Politiek Café Buskruit!

De 20ste editie van Politiek Café Buskruit! van 18 september 2011 stond in het teken van de actie Stop de Stapeling, die op de dag erna in Den Haag zou worden gehouden naar aanleiding van de stapeling van bezuinigingsmaatregelen van de regering die met name de ouderen en gehandicapten hard zullen gaan treffen. “De staatssecretaris en meeste ambtenaren van het ministerie hebben geen idee waar het over gaat. Je moet ze laten zien wat het in de praktijk betekent”. De eerste vrouwelijke stadsdichter van Tilburg Esther Porcelijn was aanwezig om enkele gedichten voor te dragen en Mattanja Joy Bradley speelde live enkele van haar eigen nummers, waaronder het prachtige Wash Me Momma én het nummer Back to Black, als eerbetoon aan de eerder dit jaar te vroeg overleden Amy Winehouse.

Op TOG (Tilburg Overleg Gehandicaptenorganisaties), Zorgbelang-Brabant en de actiegroep ‘Terug naar de Bossen’ waren bereid gevonden om de gevolgen van het voorgenomen kabinetsbeleid toe te lichten. Directeur Jannes Ligtenberg van TOG: “Al sinds 2003 wordt de gehandicaptensector getroffen door bezuiniging op bezuiniging. De huidige plannen moeten echt worden bijgesteld.” Actievoerder Harry Schreurs van ‘Terug naar de Bossen’: ‘Veel voorzieningen worden verplaatst van de AWBZ naar de WMO, maar dan met miljoenen minder budget. Ze worden daarmee de verantwoordelijkheid van de gemeente. Niet alleen komt er zo per gemeente een andere invulling, ook wordt in veel gemeenten vervolgens ook nog op de WMO bezuinigd.” Het kabinet moet daarom volgens de heer Schreurs in ieder geval de stapeling van maatregelen uitstellen tot 2015, zodat de consequenties in beeld kunnen worden gebracht en de maatregelen desgewenst kunnen worden aangepast.

Volgens de TOG hebben de plannen het voordeel dat alles dan onder 1 loket valt en organisaties hun beleid en uitvoering op elkaar kunnen afstemmen. Echter dat moet dan met miljoenen euro’s minder en dat is natuurlijk wel een probleem. Ook het afschaffen van de PGB gaat grote problemen veroorzaken. Actiegroep ‘Terug naar de bossen’ heeft zijn naam daarbij niet voor niets gekozen: “Het afschaffen van de PGB betekent dat gehandicapten de eigen regie kwijtraken, niet meer zelfstandig kunnen werken en dat ze dus weer afhankelijk worden van instellingen. Terug naar de bossen dus…”. Vraag is wat dan gewenst is en daar waren TOG en Terug naar de Bossen het snel over eens: “De fraude die het kabinet wil tegengaan kan worden opgelost met huisbezoeken, zodat je in gesprek gaat met de mensen en precies kan bepalen wat er nodig is. De criteria mogen daarbij wel wat strenger worden gesteld.” De heer Ligtenberg geeft aan dat er momenteel reeds twee pilots met ‘WMO in de wijken’ in Tilburg lopen, waarbij huisbezoeken worden afgelegd en waarbij samen met de bewoners de situatie in kaart wordt gebracht en alles zoveel mogelijk in de wijk zelf wordt opgelost. Ook Zorgbelang-Brabant benadrukt het belang om gehandicapten zoveel mogelijk zelf aan het woord te laten. Gabie Conradi: “Naast dat er morgen zoveel mogelijk mensen moeten gaan demonstreren, is het belangrijk dat gehandicaptenorganisaties gaan samenwerken. De CG-raad heeft hiervoor al het initiatief genomen. Het is daarbij cruciaal dat beleidsmedewerkers van het ministerie gaan zien wat de maatregelen in de praktijk betekenen, want vaak hebben ze geen idee waar het echt om gaat.”

Esther Porcelijn is naast de eerste vrouwelijke stadsdichter van Tilburg ook de jongste. Ze studeert nog filosofie aan de Universiteit van Tilburg en haar gedicht over de fraude van Diederik Stapel was dan ook welgeplaatst. Aangemoedigd door het nummer Wash Me Momma van Mattanja Joy Bradley heeft zij op haar beurt een indrukwekkend gedicht over haar moeder voorgedragen.

U bent hier