Weer banen weg uit Tilburg: Wat doen B&W?
Weer banen weg uit Tilburg: Wat doen B&W?
Tilburg verliest door een reorganisatie bij de Rijkoverheid de komende jaren honderden banen. Alleen al het vertrek naar Eindhoven van de Dienst Landelijk Gebied kost 200 arbeidsplaatsen. Ook de Belastingdienst gaat op last van minister Donner weg uit Tilburg, zo meldde het Brabants Dagblad vrijdag 14 oktober. Meer grote werkgevers vertrokken recent uit de stad. Een meerderheid in de gemeenteraad besloot eerder dit jaar de ID-banen voor kwetsbare arbeidsdeelnemers weg te bezuinigen en fiks in de gemeentelijke organisatie te snijden. De Sp-fractie in de Tilburgse raad vindt dat zo het beeld ontstaat van een kansloze stad zonder visie en wil van B&W weten wat het heeft gedaan om het vertrek van de overheidsdiensten te voorkomen. Ook vraagt de SP waarom CDA-wethouder de Ridder -supporter van het gedoogkabinet- verrast was door het besluit van partijgenoot Donner en wat hij concreet uit de discussie met de minister heeft kunnen wegslepen om de klap voor Tilburg te verzachten.
Het Rijk heeft Breda, Eindhoven en Den Bosch als concentratiegebieden voor rijksoverheidsdiensten aangewezen. Die drie steden, en dan met name Den Bosch en Eindhoven, zijn van oudsher economisch al een stuk beter bedeeld dan Tilburg, aldus SP-fractievoorzitter Veerle Slegers. “Eindhoven heeft zo haar Technische Universiteit met haar Brainport, Den Bosch en Breda hebben bijvoorbeeld hun historische binnensteden. Tilburg moet vanuit een historische achterstand voortdurend zelf knokken voor haar vestigingsklimaat en werkgelegenheid.” Slegers wijst op het recente vertrek van de ZLTO naar Den Bosch, de Fontys-Sporthogeschool en Social Studies naar Eindhoven en VGZ. ”B&W sloten eerder dit jaar het Scryption-museum en vorige week verloor Tilburg de competitie om de titel Beste Binnenstad van Nederland, van Eindhoven nota bene. Het college van Tilburg slaagt er maar niet in deze ontwikkelingen te pareren met visie, lef en daadkracht”.
Grootste coalitiepartij PvdA voerde vorig jaar campagne voor de raadsverkiezingen met een 10.000-banenplan voor Tilburg. Volgens de SP roept de door de VVD gedomineerde coalitie voortdurend hard over ‘werk, werk, werk!” maar laat het intussen gebeuren dat er steeds meer banen verdwijnen. Zo zijn ook bijvoorbeeld de ID-banen voor kwetsbare arbeidsdeelnemers afgeschaft en wordt rigoureus in de gemeentelijke organisatie gesneden. “Overigens zonder eerst vast te stellen welke diensten de gemeentelijke overheid, verantwoordelijk voor collectieve voorzieningen, overeind moet houden”, zegt SP-aanvoerster Slegers.
Er wordt vanuit het Rijk hard bezuinigd op de budgetten voor reïntegratie van werklozen, arbeidsgehandicapten, jonggehandicapten en chronisch zieken, en voor participatie van mensen met een buiten hun schuld grote afstand tot de arbeidsmarkt. Maar het college heeft nog niet duidelijk kunnen aangeven op welke manier werkgevers hun verantwoordelijkheid kunnen en moeten nemen om Tilburgers aan het werk te helpen en houden, zegt de SP. De socialisten willen dat het college in de aanstaande Economische Agenda een concrete beleidsvisie op het creëren van werkgelegenheid en een goed vestigingsklimaat aan de raad voorlegt.
De vragen van de SP aan B&W van Tilburg:
1.
Hoeveel arbeidsplaatsen gaan verloren door het vertrek van de Belastingdienst uit Tilburg?
2.
Wat heeft u eraan gedaan om het vertrek van de Belastingdienst en de DLG uit Tilburg te voorkomen?
3.
Hoe kan het dat deze beslissing van minister en partijgenoot Donner wethouder de Ridder heeft verrast en dat het Brabants Dagblad er eerder van weet dan de wethouder?
4.
Volgens de berichtgeving in de krant heeft u lobby-activiteiten ondernomen om het vertrek te voorkomen. Welke waren dat en wanneer? Op welke manier hebt u minister Donner ervan geprobeerd te overtuigen dat zijn voorgenomen beslissing voor een grote stad met veel inwoners als Tilburg bepaald niet de juiste zou zijn?
5.
CDA-wethouder de Ridder is een groot voorstander van de huidige gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV, zoals hij vorig jaar duidelijk in de media uitsprak. Dat moet hem en dus Tilburg toch enig krediet en invloed opleveren in Den Haag. Wat heeft wethouder de Ridder bij minister Donner voor Tilburg kunnen bedingen in ruil voor het moeten afgeven van de Belastingdienst en de DLG?
6.
Hebt u al in kaart gebracht hoeveel werknemers van de Belastingdienst en de DLG hun baan gaan verliezen door het vertrek uit Tilburg? Zo niet, waarom niet?
7.
Heeft u al in beeld op welke manieren naast het verlies van arbeidsplaatsen het vertrek van de Belastingdienst en de DLG uit Tilburg van invloed is op de Tilburgse economie? Kunt u becijferen wat het vertrek betekent voor bijvoorbeeld toeleveranciers? Zo niet, waarom niet?
8.
Op welke manieren gaat u zich concreet ervoor inzetten dat het verloren aantal arbeidsplaatsen zo snel mogelijk weer naar Tilburg terugkomt?
9.
Voor de Kerst dit jaar heeft u toegezegd de raad de Economische Agenda voor de komende jaren voor te leggen. Bent u van plan c.q. bereid om de hierboven geschetste tamelijk zorgelijke realiteit mee te nemen in uw voorstellen voor die Agenda, alsmede reële oplossingsrichtingen? Dat geldt dus niet alleen voor reguliere werkgelegenheid maar ook voor arbeidsplaatsen voor doelgroepen met een arbeidsbeperking.
- Zie ook:
- Armoede en Werkloosheid