h

Gemeente speelt Sinterklaas voor ondernemers

4 december 2011

Gemeente speelt Sinterklaas voor ondernemers

Een week voor de viering van het Sinterklaasfeest op 5 december 2011 verstrekt het college van B&W een bedrag van € 30.000 aan de ondernemers van het Pieter Vreedeplein om het gat in de begroting van de tijdelijke ijsbaan op hetzelfde plein te dichten. Zowel Groen Links en SP als de PvdA zijn daar bijzonder verbaasd over. Het Kabinet heeft bij monde van staatssecretaris de Krom nadrukkelijk deze vorm van solidariteit verboden. Het mag echt niet, zo meldde hij eind november in een brief aan alle gemeenten. De Krom heeft de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) opgedragen de gemeenten hier streng op te controleren: er mag geen steun verstrekt worden aan groepen. Een dergelijk gebaar van naastenliefde of sociale solidariteit beschouwt het Kabinet als inkomenspolitiek en dat is voor gemeenten verboden. Voor deze groep winkeliers maakt de gemeente Tilburg blijkbaar nu een uitzondering. De SP wil samen met PvdA en GroenLinks weten waarom.

De SP snapt dat in deze tijd van ongekende crisis ook ondernemers het moeilijk hebben. Solidariteit is een must, zeker als die wordt geregeld met door burgers opgebracht gemeenschapsgeld. Maar met de PvdA en GroenLinks vraagt de SP zich af waarom dan ondernemers wel en minima niet een steuntje in de rug krijgen van de gemeente. Er zijn gemeenten in Nederland die de gewoonte hebben om aan het eind van het jaar een klein eindejaarskadootje te verstrekken aan minima. Ook Tilburg heeft dat in het verleden gedaan, en terecht. Christelijke gemeenten in Overijssel verstrekken bijvoorbeeld kerstpakketten uit naastenliefde. B&W van Tilburg gunnen nu ondernemers wel en minima niet een extraatje. En lopen daarmee ook nog eens het risico op sancties van het kabinet. Dit besluit roept bij PvdA, GroenLinks en SP de volgende vragen op:

1. Verwacht het College van B&W dat door het Kabinet de IWI of een ander controlerend orgaan vanuit Den Haag naar Tilburg wordt gestuurd om de verkapte inkomenspolitiek aan de ondernemers op het Pieter Vreedeplein te verbieden?

2. Kan het College uitleggen hoe ze dit Sinterklaascadeau aan een deel van de Tilburgse middenstand ziet in een periode waarin zowel gemeenten als instellingen in Tilburg stevig moeten bezuinigen? Welke criteria heeft het College gehanteerd bij het verstrekken van deze subsidie?

3. Waarom is de subsidie dit jaar wel verstrekt en in 2010 niet waardoor de ijsbaan toen niet gebouwd kon worden?

4. Kunnen de inwoners van Tilburg erop vertrouwen dat in 2012 niet nog eens een dergelijk groot bedrag aan ondernemers in Tilburg wordt verstrekt om hun inkomsten te vergroten?

U bent hier