Gemeente laat 25 mensen in de kou zitten
Gemeente laat 25 mensen in de kou zitten
De afbouw van de gesubsidieerde banen via ID en WIW is in volle gang. Voor 225 mensen is een mobiliteitstraject beschikbaar.
Een van de kanalen die voor plaatsing "van werk naar werk" wordt aangeboord, is het aanvragen van een sw- indicatie. Vanwege de landelijke wijzigingen in de SW en vanwege de komst van de WwnV, bieden indicaties van na 15 mei 2011 echter geen enkele garantie op daadwerkelijke plaatsing. Naar verwachting zullen zo een 25 ex ID/WIW -ers een sw- indicatie krijgen die vanwege bovenstaande niet zal leiden tot daadwerkelijke plaatsing.
In de raadsvergadering van 19 december 2011 stelde de SP vragen aan wethouder Hamming over deze kwestie. Wethouder Hamming gaf als antwoord dat de landelijke overheid voor deze 25 mensen geen financiële middelen biedt voor behoud van werk via een sw- plaatsing. Deze middelen biedt zij alleen voor die mensen die vóór 15 mei 2011 op de wachtlijst staan. Plaatsing zou dus uitsluitend kunnen via inzet van eigen middelen van de gemeente Tilburg. Daar kiest de wethouder niet voor.
In 2008 kwam de commissie De Vries met haar aanbevelingen voor hervorming van de Wsw. Er zaten wijzigingen aan te komen in de toegankelijkheid van de SW. In 2009 heeft de gemeente Tilburg een onderzoek gedaan onder een groep van 51 ID- ers. Hieruit bleek dat voor 10 personen (19%) op dat moment een sw- indicatie mogelijk was.
Juli 2010 nam de gemeenteraad het besluit "om de mogelijkheden voor afbouw van gesubsidieerd werk te verkennen".
1. Welke inspanningen heeft de gemeente Tilburg na het raadsbesluit van juli 2010 verricht om toenmalige ID-/WIW- ers te wijzen op de mogelijkheid tot het feitelijk aanvragen van een sw- indicatie en op het risico dat op termijn de toegankelijkheid van de SW beperkt zou worden?
2. Vindt u het aannemelijk dat de 25 mensen die nu een indicering zullen krijgen, ook eerder - dwz tussen juli 2010 en mei 2011 - een sw- indicatie hadden kunnen krijgen als ze die hadden aangevraagd? Zo nee, waarom niet?
3. Is de financiering van sw-plaatsen door het rijk direct gekoppeld aan het aantal mensen dat vóór 15 mei 2011 op de wachtlijst stond? Met andere woorden: als deze 25 mensen eerder een indicatie hadden gekregen, dan had de gemeente Tilburg ook deze sw-plaatsingen met rijksgelden kunnen financieren zonder dat dit ten koste gaat van de andere mensen op de wachtlijst? Zo nee, graag een toelichting.
4. Bent u het met de SP eens dat - wanneer deze 25 mensen onverhoopt niet van werk naar werk doorstromen - de financiële consequenties van de (te) late aanvraag van de sw- indicatie voor de betreffende mensen en hun gezinsleden groot zijn? Op welke concrete informatie baseert u uw mening hierover?
5. Bent u bereid om deze financiële - en de daarmee gepaard gaande sociaal maatschappelijke - consequenties concreet af te wegen tegen de financiële consequenties die het voor de gemeente Tilburg heeft wanneer zij deze mensen alsnog zou plaatsen op een sw- plek, mede rekening houdend met directe of indirecte kosten voor bijstand, zorg et cetera? Zo nee, waarom niet?
6. Zo ja, bent u bereid om op basis van de bij punt 5 genoemde afweging - op het moment dat aannemelijk wordt dat (een deel van) deze 25 mensen werkloos zullen raken - ter voorkoming van deze werkloosheid opnieuw te bepalen of u een plaatsing in sw- dienstverband wilt realiseren vanuit uw feitelijke en/of gevoelde verantwoordelijkheid als gemeente?
7. Zo ja, op welk moment in de tijd wilt u dit bepalen en welke criteria gaat u hierbij hanteren? Zo nee, waarom bent u hiertoe niet bereid?
Lakse gemeente kost 25 mensen hun baan
- Zie ook:
- Armoede en Werkloosheid