h

Gemeente speelt Sinterklaas voor ondernemers

5 januari 2012

Gemeente speelt Sinterklaas voor ondernemers

Een week voor de viering van het Sinterklaasfeest op 5 december 2011 verstrekte de gemeente Tilburg een bedrag van € 30.000 aan de ondernemers van het Pieter Vreedeplein om het gat in de begroting van de tijdelijke ijsbaan op hetzelfde plein te dichten. Zowel Groen Links, SP als de PvdA zijn daar bijzonder verbaasd over. Immers het door gemeentes uitdelen van cadeautjes wordt door dit kabinet niet toegestaan. Staatssecretaris de Krom heeft de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) opgedragen de gemeenten hier streng op te controleren: er mag geen steun verstrekt worden aan groepen. Een dergelijk gebaar van naastenliefde of sociale solidariteit beschouwt het kabinet als inkomenspolitiek en dat is voor gemeenten verboden. Voor een groep ondernemers maakt het college van B&W van Tilburg blijkbaar nu een uitzondering.

Deze situatie is voor ons de aanleiding tot het stellen van de volgende vragen:

1.
Verwacht het College van B&W dat door het Kabinet de IWI of een ander controlerend orgaan vanuit Den Haag naar Tilburg wordt gestuurd om de verkapte inkomenspolitiek aan de ondernemers op het Pieter Vreedeplein te verbieden?
2.
Kan het College uitleggen hoe ze dit Sinterklaascadeau aan een deel van de Tilburgse middenstand ziet in een periode waarin zowel gemeenten als instellingen in Tilburg stevig moeten bezuinigen? Welke criteria heeft het College gehanteerd bij het verstrekken van deze subsidie?
3.
Waarom is de subsidie dit jaar wel verstrekt en in 2010 niet waardoor de ijsbaan toen niet gebouwd kon worden?
4.
Kunnen de inwoners van Tilburg erop vertrouwen dat in 2012 niet nog eens een dergelijk groot bedrag aan ondernemers in Tilburg wordt verstrekt, om hun inkomsten te vergroten?

U bent hier