h

IJsbaan Pieter Vreedeplein: eerlijk delen

6 januari 2012

IJsbaan Pieter Vreedeplein: eerlijk delen

Burgemeester en wethouders van Tilburg besloten in december vorig jaar de organisatie van het IJsplein op het Pieter Vreedeplein met €30.000 te ondersteunen. De ondernemers van de binnenstad in het algemeen en het Pieter Vreedeplein in het bijzonder dragen ook hun steentje bij, net als projectontwikkelaar Corio. Zeker nu in de Kerstvakantie is het IJsplein een grote trekpleister, wat een meerwaarde kan hebben voor de ondernemers in de binnenstad en voor de promotie en aantrekkingskracht van Tilburg. Veel Tilburgers zijn er positief over. SP, PvdA en GL gunnen iedereen deze gezelligheid en ondernemers de mogelijke verhoging van omzet van harte. Kritische vragen aan B&W kwamen voort uit de wens om niet alleen ondernemers die het in deze crisistijd moeilijk hebben een extraatje te gunnen maar ook andere noodlijdende Tilburgers. Eerlijk delen moet het motto zijn, zeker van door Tilburgers zelf opgebracht geld. Wat SP, PvdA en GroenLinks betreft kan een goede publiek-private samenwerking soelaas bieden. Het antwoord van B&W was volstrekt onbevredigend waarna SP, PvdA en GroenLinks opnieuw kritische vragen hebben gesteld.

Dit zijn de kritische vragen van SP, PvdA en GroenLinks:

1.
Welke bedragen dragen de ondernemers en Corio bij aan de organisatie van de ijsbaan?
2.
Welke gemeentelijke kosten (precario ed.) moet de organisatie maken voor de realisatie van het IJsplein?
3.
Hoe verklaart u uw keuze om het IJsplein op het Pieter Vreedeplein wel te steunen en eerdere verzoeken om steun voor een tijdelijke ijsbaan in de Reeshof of de dorpen af te wijzen?
4.
Heeft u -indachtig de eerdere vragen van PvdA, SP en GL- de mogelijkheid overwogen van schaatsvrijkaartjes voor Tilburgers met een minimum inkomen? Zo niet, waarom niet?
5.
Bent u bereid om, als de ondernemers van binnenstad en Pieter Vreedeplein komend jaar wederom een IJsplein willen organiseren, dit initiatief wederom met een gemeentelijke bijdrage te ondersteunen? Zo ja, welke criteria hanteert u dan voor deze steun?
6.
Bent u bereid om dan met de organisatie afspraken te maken over de mogelijkheid van gratis schaatsen voor onvermogende Tilburgers? Zo niet, waarom niet?
7.
Zo ja, bent u dan bereid om met Corio, de meest vermogende participant in de organisatie, afspraken te maken over het eerlijk verdelen tussen gemeente en Corio van de eventuele meerkosten van gratis schaatsen voor Tilburgers met een minimum inkomen? Zo niet, waarom niet?
8.
Klopt het dat de gemeente destijds Corio een behoorlijk bedrag heeft gegeven voor de organisatie van evenementen? Zo ja, hoe hoog was dit bedrag en waarom hebt er dan opnieuw voor gekozen om Corio financieel tegemoet te komen voor de organisatie van dit winter-evenement?
9.
Bent u het met ons eens dat uw subsidieverstrekking aan de organisatie van het IJsplein een vorm van financiële steun aan groepen en dus inkomenspolitiek is (omdat u immers een bijdrage levert aan het faciliteren van meer omzet en dus een beter inkomen voor Tilburgse binnenstadondernemers)? Zo niet, waarom niet?
10.
Bent u het met ons eens dat -zeker in een tijd van ongekende economische crisis- gemeenschapsgeld moet worden aangewend ten goede van de gemeenschap en dat daarin geen onderscheid mag worden gemaakt tussen groepen mensen in die gemeenschap, dus bijvoorbeeld groepen ondernemers of de groep minima? Zo niet, waarom niet?
11.
Bent u het gezien uw subsidieverstrekking aan de organisatie van het IJsplein met ons eens dat staatssecretaris de Krom het sociaal en economisch bij het verkeerde eind heeft door gemeenten te verbieden financiële steun aan groepen te verstrekken, omdat gemeenschapsgeld ten dienste staat van die gemeenschap, en zeker in crisistijd waar het enigszins mogelijk is dient om welvaart en welzijn van de gemeenschap te bevorderen? Zo niet, waarom niet?

U bent hier