Bijeenkomst 'de Groene Stad Tilburg'
Bijeenkomst 'de Groene Stad Tilburg'
Een discussieavond over Tilburg als groene stad, de avond bestaat uit lezingen en een actief stadsgesprek met de deelnemers en het aanwezige publiek. De avond werd georganiseerd door de Cast. (Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg). De avond werd geleid door Jacob Voorthuis, kunsthistoricus en docent aan de TU Eindhoven.
Namens de werkgroep SP de Groene Tomaat zijn Kees van Ham, lid van de werkgroep en Fráncy van Iersel (voorzitter werkgroep en Statenlid Ecologie en Handhaving) aanwezig. Een korte impressie van de avond.
Inleiding
Tilburg staat voor een belangrijke opgave voor de toekomst: een groene stad gericht op duurzaamheid, energiezuinigheid en een prettig karakter. Hoe ontwikkelt Tilburg zich als groene stad en welke initiatieven worden er al genomen? Van landschapsarchitectuur in stadstuinen tot aan de renovatie van een naoorlogse portiekflat.
Een aantal items die tijdens deze avond besproken werden wil ik graag met jullie delen. Uit de reacties vanuit het publiek blijkt dat ‘groen’ een ruim begrip is. Want wat verstaan we onder groen? Enkele reacties van het publiek:
- behoud van groen in de stad; wilde natuur, vogels, stadssalamanders
- stromend water in de stad
- geen betegelde voortuinen
- groen integreren in de wijk: het betrekken van scholen
- gezond wonen
- voldoende parkeergelegenheid
Wat verstaan we onder functioneel groen?
- leefbaarheid
- biodiversiteitstuinen
- klimaatadaptie
- luchtkwaliteit
- belevingsaspecten.
De burger moet zich thuis voelen in de openbare ruimte.
Wat betekent dit voor de uitwerking in Tilburg als groene stad?
Een mogelijkheid is bijvoorbeeld door kleine stukjes groen met elkaar te verbinden. In Tilburg hebben we kleine stadsparkjes die men kan verbinden door het aanleggen van een groene strook door de stad.
Nog een voorbeeld is het laten begroeien van geluidsschermen, geveltuintjes maken, het planten van bomen. Een meerwaarde is tevens het dalen van de temperatuur, deze is in het centrum hoger en het filteren van de lucht.
Het resultaat is een raamwerk van groene elementen die structureel bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit, o.a ook die van de Spoorzone.
Benutten van braakliggende terreinen.
Daarnaast is het belangrijk dat men de braakliggende terreinen benut. Bijvoorbeeld het terrein van Van Gend en Loos kan men gebruiken voor stadslandbouw. De braakliggende stroken lang het spoor zijn van Prorail, mogelijk kan de gemeente een deal sluiten zodat ook deze stukken grond begroeid kunnen worden.
Tilburg: Stad van Tuinen
Een typisch Tilburgse traditie van prachtige (vaak verborgen) stadstuinen. Deze tuinen zorgen niet alleen voor een ‘groene’ aanblik, maar spelen ook een rol voor een duurzaam Tilburg. (Het Leijpark, Wilhelminapark, het park van de Oude Dijk)
Als concreet voorbeeld wordt momenteel gekeken naar de verandering van de spoorzone en de openbare ruimte. Maar ook het NS-plein, het Koningsplein kan groener!
En niet alleen groen maar ook leven, denk hierbij aan kunst, speelgelegenheid, een skatebaan, graffiti. Doordat de voormalige locatie van de Hall of Fame is afgebroken is er een plek weggevallen waar men graffitikunst kon aanschouwen. Dat niet iedereen het hier mee eens is bleek uit de reacties van de zaal, maar graffiti is ook KUNST!
Duurzaam bouwen is milieubewust bouwen.
Ook het duurzaam bouwen is een belangrijk hoofdstuk. Enkele studenten van Avans Hogeschool presenteerden een opdracht die zij voor hun opleiding hebben gemaakt. Uit de presentatie blijkt dat men steeds meer gebruik gaat maken van moderne energiebronnen door bijvoorbeeld het hergebruik van de materialen, bestaande gebouwente renoveren. Met andere woorden het milieu bewust bouwen. Dit is noodzakelijk zodat goede, goedkope woningen beschikbaar blijven met betaalbare energiekosten.
Conclusie:
Kortom een “Groene stad” is een integraal onderwerp waarbij het ecologische en het sociale vraagstuk met elkaar verbonden dient te worden.
Het scheppen van een “Groene stad” is de verantwoordelijkheid voor een ieder.
De SP neemt zijn verantwoordelijkheid en gaat vragen stellen aan het college. Deze vragen zullen door de fractievoorzitter Hans Kokke gesteld worden en gaan over:
1. In welke mate is de grond bij de Spoorzone verontreinigd en moet deze gesaneerd worden?
2. Is de gemeente bereid te onderhandelingen met Prorail over braakliggende terreinen? Doel hergebruiken voor natuur.
3. Levendigheid in de stad door o.a plekken terug om graffiti weer mogelijk te maken, zoals vroeger bij de Hall of Fame, speelplakken, skatebaan etc.
Fráncy van Iersel
(Voorzitter werkgroep Groene Tomaat)
- Zie ook:
- Natuur & milieu