h

De SP stelt vragen aan het College van de gemeente Tilburg over zorgmijders

21 augustus 2014

De SP stelt vragen aan het College van de gemeente Tilburg over zorgmijders

In Tilburg maken steeds meer zorgverleners zich ongerust over het aantal mensen dat geen geld heeft voor basiszorg. Mensen zoeken de oplossing voor het hoge eigen risico in het vermijden van zorg en het stoppen van aanvullende verzekeringen. De SP stelt vragen aan het College van de gemeente Tilburg over deze zorgmijders.

In Tilburg maken steeds meer zorgverleners zich ongerust over het aantal mensen dat geen geld heeft voor basiszorg. De oplossing: vermijd het eigen risico. Het eigen risico is momenteel 360 euro en vanaf 2015 zelfs meer dan 400 euro. Ondertussen is het basispakket verder uitgekleed en stijgen de vaste premies. Geen wonder dus dat het aantal mensen dat problemen heeft met het betalen van hun zorgkosten alsmaar toeneemt. Apothekers melden dat medicijnen niet opgehaald worden vanwege de kosten.

Zomaar enkele reacties die de SP Tilburg ontving tijdens het inloopspreekuur Zorgmijders in juli en augustus ’14.

"Ik kan het eigen risico niet betalen, dus mijden ik en mijn kinderen al jaren alle zorg en de tandarts. Dat hierdoor schade is ontstaan mag duidelijk zijn.”

“Doordat ik astma heb en eczeem ben ik genoodzaakt tot het nemen van medicatie. Deze medicatie zorgt ervoor dat mijn gebit zeer zwak is en ik eigenlijk een aanvullende zorgverzekering zou moeten hebben.

“Ik mag geen andere zorgverzekering afsluiten, ik mag geen nieuwe schulden maken, maar ondertussen gaat wel m’n gebit naar de mallemoeren.”

“Afgelopen weekend is mijn kies getrokken omdat ik zo’n pijn had en dit heb ik moeten lenen bij iemand anders. Dus ben ik schuld aan het maken waar ik me dan weer druk over maak.”

“Ik heb medicijnen nodig voor mijn ziekte maar dit betekent dat ik alle dagen droog brood eet!”

De fractie van de SP maakt zich ernstig zorgen en stelt daarom de volgende vragen:

  1. Te onderzoeken welke inwoners van Tilburg niet aanvullend verzekerd zijn, zowel bij de CZ, VGZ en Achmea.
  2. Welke oplossing heeft de gemeente zodat de inwoners van de gemeente Tilburg die geen aanvullende verzekering hebben, de zorg krijgen die zij nodig hebben?

Is het college bereid een krachtig signaal af te geven aan minister Schippers door te laten weten dat dokters, tandartsen en medicijnen beschikbaar moeten zijn voor rijke en arme mensen? (In een land waar zorgverzekeraars in een jaar 1,4 miljard euro winst maken, zou geen mens zorg moeten mijden vanwege geldgebrek.)

Reactie toevoegen

U bent hier