h

SP Tilburg komt met cannabismoties

13 november 2014

SP Tilburg komt met cannabismoties

Gereguleerde wietteelt, stond woensdag 12-11-2014 op het programma bij de begrotingsbehandeling in Tilburg. De lokale SP komt met een motie waarin wordt opgeroepen om in Tilburg te starten met een proef rond gereguleerde teelt. “Het is ons een doorn in het oog dat de achterdeur, toelevering en productie van wiet nog steeds in het illegale circuit blijft hangen”, aldus Fräncy van Iersel, indiener van de moties.

Daarnaast komt de SP met nog een motie over cannabis in Tilburg. Naar aanleiding van een brief van de burgemeester van Eindhoven en ‘Stichting de Achterdeur’ wil de SP dat burgemeester Noordanus stopt met handhaven op het ingezetenecriterium. Het I-criterium bepaalt dat iemand uit Nederland moet komen en dat moet bewijzen in de coffeeshop om wiet te kunnen kopen.  Het gevolg is dat iedereen die dit niet kan of niet wil mogelijk afhankelijk wordt van dealers op straat. Een onwenselijke situatie volgens de SP omdat dit zorgt voor overlast en mogelijk gevaarlijke situaties in straten en wijken.

Onlangs heeft burgemeester Van Gijzel van Eindhoven, in een snoeiharde brief aan minister Opstelten, geklaagd over de chaos rond het i-criterium voor coffeeshops. Hij schrijft dat de lokale coffeeshops ‘een grote ongelijkheid in den lande ervaren’ als het gaat om handhaving van het i- criterium. Met de brief van burgemeester Van Gijzel lijkt het draagvlak te zijn weggevallen binnen de grote steden in Noord Brabant. Na burgemeester Rombouts van Den Bosch, is hij nu de tweede burgemeester van de Brabantse steden die zich afkeert van het nieuwe, onrechtvaardige beleid en de rechtsongelijke handhaving.

Minder dan 10% van de coffeeshop gemeenten handhaaft momenteel het I criterium. Nu lijken ook Den Bosch en Eindhoven af te haken en blijft buiten Maastricht en nog enkele steden, Tilburg over als braafste jongetje van de klas.  Het in stand houden van de criminele achterdeur en het i-criterium is volgens de  SP een onhoudbare situatie. Er is nog steeds sprake van een illegale drugsmarkt die steeds  professioneler en dynamischer wordt. (WODC, 2014). Tijdens de behandeling van de moties in de raad gaf Noordanus aan dat Europese regelgeving in de weg staat en dat de politie de overlast in de wijken in de hand heeft. Ondanks dat een meerderheid van de Raad voor een experiment met gereguleerde wietteelt is komt er in Tilburg geen experiment omdat burgemeester Noordanus aangegeven heeft zo'n experiment niet te willen uitvoeren. Noordanus ziet juridische problemen bij zo'n experiment. Hij is van mening dat de wet hem geen ruimte biedt om te telen. "Ik moet me aan de wet houden", aldus Noordanus.

SP Raadslid Van Iersel in Tilburg vroeg vervolgens aan Noordanus waarom het in Eindhoven wel mogelijk is om wiet te telen?  "Wat mijn collega in Eindhoven roept, moet hij weten. Ik doe niet aan bühnepolitiek"!

Reactie toevoegen

U bent hier