h

SP dagje mee met Jan Piet de Vries, hennepcoördinator bij de afdeling Veiligheid & Wijken van de gemeente Tilburg.

5 maart 2015

SP dagje mee met Jan Piet de Vries, hennepcoördinator bij de afdeling Veiligheid & Wijken van de gemeente Tilburg.

Het SP-raadslid Fráncy van Iersel loopt een dagje mee met Jan Piet de Vries, hennepcoördinator bij de afdeling Veiligheid & Wijken van de gemeente Tilburg.

Ik word om 08.00 uur verwacht bij het Stadskantoor 6 aan de Spoorlaan om vervolgens te vertrekken naar het politiebureau aan het Wilhelminapark voor een briefing. Een team van politie, Enexis en de opruimdienst zijn hierbij aanwezig. Tijdens de briefing wordt de procedure doorlopen wat te doen bij aankomst van een verdacht pand? Daarnaast worden de gegevens gecheckt over de bewoner(s), locatie die binnengekomen zijn via een (anonieme) melding over een mogelijke illegale hennepkwekerij. Vervolgens worden de teams ingedeeld en gaan we op pad naar het verdachte woonhuis. Spannend, want wat ga je aantreffen?

Ontmantelen

Bij het aangekomen pand is inderdaad een illegale hennepkwekerij gevonden. De eigenaar wordt meegenomen voor verhoor naar het politiebureau en de politie gaat in het pand zoeken naar sporen. Nadat we een seintje krijgen mag ik mee naar binnen om met eigen ogen te aanschouwen dat op twee slaapkamers tientallen hennepplanten worden gekweekt. Gevaarlijk? Ja, door illegaal stroom af te tappen en door oververhitting is de kans op korstsluiting en brandgevaar zeer groot.

Zodra het politiewerk gedaan is sluit het team van Enexis de stroom af. Binnen enkele minuten komt de sterke geur van hennep in je neusgaten doordat het afzuigsysteem niet meer werkt. Het opruimteam kan aan de gang en verwijdert de kweekapparatuur en alle planten om vervolgens bij het politiebureau verbrand te worden. (Deze kosten worden verhaald op de huurder of eigenaar van het pand: de vervuiler betaalt). Samen met Jan Piet stop ik flyers ‘Help hennep uw buurt uit!’ in de brievenbus (bekend werk voor een Sper),waarop informatie staat over het herkennen van een hennepkwekerij, de harde aanpak en het niet laten verleiden tot het kweken van hennep bij financiële problemen door hulp te vragen bij Bureau Schuldhulpverlening.

Tot slot komt erop het pand een soort makelaarsbord te hangen met de tekst ‘Hennepkwekerij ontmanteld’.

Naar aanleiding van een aantal vragen aan Jan Piet door mij (Fráncy) vertelt hij zijn bevindingen. De sfeer rondom de illegale hennepkwekerijen is aan het verharden en het bezit van wapens neemt toe. Vaak zijn de illegale hennepkwekerijen een opstart voor het beginnen van een XTC lab. Mensen beginnen vaak een kwekerij om op een snelle manier uit de schulden te komen of om meer luxe te hebben. Een gemiddelde oogst bedraag al snel afhankelijk van het aantal planten 15.000 euro per oogst, maal 4 is 60.000 euro. Dit bedrag wordt niet opgegeven aan de belastingdienst. Zorgelijk is ook dat bijna elke boer in het buitengebied benadert wordt met de vraag om een illegale hennepkwekerij te beginnen. Er staan immers stallen genoeg leeg!

Reden voor de SP om nogmaals te pleiten voor legale hennepteelt. Er is nu eenmaal een gedoogbeleid in Nederland en daarin is niets geregeld voor de Nederlandse kwekers. Het wordt tijd dat  nu ook de achterdeur van de coffeeshops eens fatsoenlijk geregeld wordt.

“Dus Minister Opstelten…er is werk aan de winkel!”

SP Tilburg maakt zich zorgen om de bezuinigen en het sluiten van politiebureaus.    

De bezetting van het politieteam bij een ontmanteling is te weinig. Je hebt twee agenten aan de voordeur staan terwijl je eigenlijk ook twee agenten bij de achterdeur moet hebben staan. Minister Opstelten heeft nog steeds verregaande plannen om te bezuinigen op de politie.
Landelijk verdwijnen tweehonderd van de vierhonderd politiebureaus, ze worden deels vervangen door steunpunten. 79 procent van de ondervraagde politieagenten vindt het sluiten van politieposten een slechte ontwikkeling. Dat blijkt uit een enquête die de SP hield onder 290 politiemensen werkzaam in de Eenheid Zeeland-West-Brabant. In Oost-Brabant geeft 78% van de 218 ondervraagde politieagenten aan dat het sluiten van politieposten geen goed idee is. (https://www.sp.nl/.../kooiman-sluiten-politiebureaus-funest voor veiligheid).

En wat blijkt? Ook het politiebureau aan het Wilhelminapark sluit zijn deuren, de dozen staan ingepakt om te verhuizen naar het politiebureau aan de Ringbaan Zuid. Deze verhuizing is niet de eerste keer en zal naar verwachting ook niet de laatste keer zijn!

Conclusie van de meeloopdag.

Het is een bijzondere ervaring om een kijkje te mogen nemen bij het ontmantelen van een illegale hennepkwekerij. Ook de inzet van het hennepteam is groot ondanks de gevaren en de minimale bezetting. De indruk die het op mij achterlaat door het zien van een illegale hennepkwekerij in slaapkamers van een gewoon rijtjeshuis, het gevaar voor de omwonenden, overtuigt mij des te meer dat de aangenomen motie 25 (10-11-14) met de oproep aan het college om samen met andere gemeenten in Nederland door te pakken. En als gemeente zelf binnen 3 maanden te starten met een experiment van gereguleerde wietteelt. Waar een teler door de gemeente zelf wordt uitgekozen, die onder controle en toezicht staat en zo “de achterdeur” gecontroleerd kan worden.

De SP vindt daarom dat het college de motie zo snel mogelijk moet uitvoeren, immers de termijn van 3 maanden is verlopen!

Reactie toevoegen

U bent hier