h

Dankzij de SP meer geld voor armoedebeleid

30 september 2015

Dankzij de SP meer geld voor armoedebeleid

De overtuiging heerst dat mensen zichzelf uit de armoede moeten helpen. Maar er is een maar…schaarste! (Loesje: ‘Aan het eind van m’n geld, houd ik altijd een stuk maand over.)

De uitspraak van Rutte in 2014 ‘er is géén armoede in Nederland’ terwijl in hetzelfde jaar bijna één op de tien huishoudens kans loopt op armoede of daar al in terecht is gekomen.

 
Het gebrek aan solidariteit is pas echte armoede.
 
Deze groep zal niet snel slinken. Daarom moeten we het woord meedoen niet alleen in de mond nemen maar meedoen als werkwoord gebruiken.
 
Regie over het eigen leven, zelfontplooiing en maatschappelijke zekerheid: daar gaat het om!
 
En daarom is het goed dat dankzij de SP in het college, Tilburg meer geld steekt in haar armoedebeleid, een stad met verschillende goede regelingen en een uitgebreid vangnet waardoor zoveel mogelijk mensen geholpen kunnen worden.
 
De voorstellen:
  • De voedselbank krijgt 40.000 euro extra subsidie
  • Er komt 115.000 euro per jaar beschikbaar voor een sociaal eethuis
  • St. Leergeld krijgt 80.000 euro extra subsidie per jaar
  • St. Mens, Dier, Nood krijgt 20.000 euro subsidie
  • Het ondersteuningsfonds wordt doorgezet
  • Collectieve zorgverzekering voor minima wordt uitgebreid tot 130% van het sociaal minimum
  • Budget bijzondere bijstand wordt verhoogd voor schoolkosten voor 16- 17 jarigen.
Echter is niet iedereen goed op de hoogte welke dat zijn en is het belangrijk dat iedereen op deze regelingen gewezen worden. Door de inzet van financiële experts te betrekken bij de Tilburgse Toegang en het inzetten van een vaste contactpersoon wordt de informatie verbetert. Het bereiken van de inwoners en een goede communicatie zorgen voor een effectieve aanpak. Niet alleen digitaal, maar ook mondeling en schriftelijk. Leesbaar en eenvoudige aanvraagprocedures, formulieren en brieven.
 
De SP kiest voor solidariteit, zoveel mogelijk mensen ruimte te geven om mee te doen. Het terugdringen van de overerving van armoede door het bieden van kansen aan kinderen en hun ouders. Vertrouwen, een op maat aanpak, particuliere initiatieven, afstemming en een integrale benadering. Sociale stijging is werk en leren, meedoen is ontmoeting, netwerkvergroting en participatie in de maatschappij.
 
Kortom: met de SP in het college wordt het een stuk socialer in de gemeente Tilburg.
 
Fráncy van Iersel 
 

Reactie toevoegen

U bent hier