h

Vluchtelingen in Tilburg

6 oktober 2015

Vluchtelingen in Tilburg

Op maandag 5 oktober discussieerde de Tilburgse gemeenteraad over het maatregelenpakket voor de komst van 400 vluchtelingen naar een tijdelijk asielzoekerscentrum in de wijk Fatima. Na ruim 4 uur discussie stemde de raad in met het maatregelenpakket. Ook een motie mede ingediend door de SP, die onder andere stelt dat op deze locatie geen definitief azc mag komen en dat gekeken moet worden naar alle mogelijke locaties behaalde een meerderheid.

Foto: SP

De avond begon met 11 insprekers en een volle tribune die regelmatig van zich liet horen. De meningen van de insprekers verschilden uiteraard, maar wat duidelijk naar voren kwam is dat angst voor velen een belangrijke drijfveer was om zich uit te spreken over deze kwestie.

Woordvoerder voor de SP deze avond, Bart van de Camp, vond het dan ook belangrijk om te benadrukken dat de SP deze angsten begrijpt. Dus hoewel de partij het voorstel van het college steunt, wordt er nog gevraagd naar een garantie van het college: het vaste azc (dat op termijn in Tilburg zal komen) zal niet in de wijk Fatima gevestigd worden. Iedere locatie in Tilburg zal serieus in overweging genomen moeten worden. Zoals de wijk Fatima nu verantwoordelijkheid neemt, zal ook een andere wijk (ook als uit onderzoek blijkt dat de beste locatie De Blaak is) deze verantwoordelijkheid moeten nemen. Antwoord van het college hierop was dat er een gedegen onderzoek zal plaatsvinden en dat hierbij alle mogelijke locaties in Tilburg in overweging zullen worden genomen.
 
Ook werd deze avond door verschillende partijen beargumenteerd dat de 5 m2 ruimte per vluchteling te weinig zou zijn. Bart van de Camp had hierop ook iets te zeggen,; namelijk dat deze regels landelijk zijn vastgesteld door het COA en dat we hier als gemeente geen invloed op hebben. Wat er deze avond wordt besproken is hoe we in Tilburg het landelijke beleid het beste kunnen uitvoeren.
 
De motie, ingediend samen met GroenLinks, PvdA, Voor Tilburg, CDA en D66, Tilburg solidair met vluchtelingen en buurtbewoners, is de enige motie die deze avond is aangenomen. In de motie wordt het college opgedragen:
  • In de toekomst Jozefzorg uit te sluiten als locatie voor een definitief azc
  • Partijen en initiatieven die opstaan om de bewoners te ondersteunen welwillend tegemoet te treden en te faciliteren
  • Met de buurt in dialoog te blijven, en hen bij te staan in hun positieve voornemen maximaal draagvlak te creëren voor deze voorziening.
  • Er bij het COA op aan te dringen om voldoende activiteiten voor de bewoners te faciliteren, "verveling" is de vader/moeder van veel kwaad; vluchtelingen betrekken bij onze samenleving en kansen geven is een goede manier om veiligheid duurzaam te verankeren;
  • Er bij het COA op aan te dringen om z.s.m. een “reguliere AZC opbouw” van de bevolking van de noodopvang te realiseren d.w.z. 40% gezinnen, 10% kinderen en de rest alleenstaanden.
  • De gemeenteraad actief te informeren over de impact van de noodopvang op de wijk en de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering en opstellen van het beheerplan samen met de buurt.

De motie vond (zoals van tevoren te verwachten was gezien deze al door een meerderheid was ingediend) veel draagvlak en is dus aangenomen. De SP hoopt dat met het maatregelenpakket dat er nu ligt en de toevoeging van de opdrachten uit de motie een stabiele, veilige situatie gecreëerd wordt voor zowel vluchtelingen als buurtbewoners. Het beleid is landelijk bepaald, we zullen moeten roeien met de riemen die we hebben en er het best mogelijke van moeten maken voor alle partijen.

Reactie toevoegen

U bent hier