h

Uit verre landen

21 mei 2016

Uit verre landen

Foto: SP

Op vrijdag 20 mei vond er op de hogeschool Avans in Tilburg een symposium plaats over de vluchtelingencrisis. Fráncy van Iersel gaf hier een lezing namens de SP waarin ze de visie van de SP omtrent dit vraagstuk toelichtte en enige informatie gaf over de noodopvanglocatie naast Avans Hogeschool. 

Bijna 60 miljoen mensen zijn op de vlucht, wereldwijd. Dat komt neer op bijna 60 miljoen individuele verhalen. Verhalen waar niemand op zit te wachten. Erger nog, mensen waar niemand op zit te wachten. Hij zoekt geluk. Of hij zoekt veiligheid. Maakt dat uit?

Het gaat in de vluchtelingencrisis om de afweging van twee verplichtingen: zorg voor het welzijn van de eigen bevolking binnen de grenzen en zorg voor slachtoffers van geweld buiten de grenzen.

Tilburg is een humane en gastvrije stad die staat voor een sociaal asielbeleid. Een stad die zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. De nood in Nederland is zo hoog dat noodopvang noodzakelijk is. Tilburg heeft gehoor gegeven aan de oproep van het Rijk, de VNG en het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) om noodopvang te bieden. 

De asielzoekers kunnen gewoon vrij rondlopen. Er is geen sprake van opsluiting. Er worden activiteiten georganiseerd om de asielzoekers bezig te houden. De gemeente Tilburg en COA houden toezicht op de locaties Professor Cobbenhagenlaan en Jozefzorg. Zij doen er alles aan om alles zonder problemen te laten verlopen. Er zijn 24 uur per dag mensen aanwezig om toezicht te houden. De vluchtelingen moeten zich houden aan de regels die gelden voor iedereen die in Nederland verblijft. Bij ernstige misdragingen kan de asielprocedure worden stopgezet. 

Bovenstaande is slechts een klein deel van wat Francy verteld heeft in haar lezing. Het volledige verhaal is te vindenin de bijlage van dit bericht. 

Reactie toevoegen

U bent hier