h

ROOD Tilburg op de Zomerschool

28 juli 2017

ROOD Tilburg op de Zomerschool

Foto: Josephine Tiquet

Van zaterdag 22 juli tot donderdag 27 juli organiseerde ROOD weer de jaarlijkse Zomerschool. Ruim 50 jongeren vanuit het hele land kwamen naar Meppel om te praten en te leren over het thema ‘revolutie’. Een aantal ROOD leden uit Tilburg was hier aanwezig.

Het diverse programma van de Zomerschool bestond uit lezingen, discussies en trainingen. Op de eerste dag was de komst van wetenschapper, schrijver en oud-minister Jan Terlouw erg bijzonder. Tijdens dit politiek café kregen de jongeren de mogelijkheid om met Terlouw in te gesprek gaan. 

Hubert Bonis (28) uit Tilburg, die voor de laatste keer aanwezig was op de Zomerschool, vond het politiek café met Jan Terlouw een van de meest inspirerende scholingen op de Zomerschool: “De komst van Jan Terlouw, iemand met een visie van buiten de partij, was erg leerzaam. Je kan er veel van leren door te relativeren en alles samen te voegen met je eigen visie.” Een ander ROOD lid uit Tilburg, Josephine Tiquet (21), deelt deze mening: “Het was ontzettend mooi om te zien hoe een liberaal zelf toegeeft dat veel privatiseringen niet bevorderlijk zijn geweest voor de samenleving. Ik vond het wel komisch dat hij alleen de telefoniemarkt als positieve privatisering kon benoemen.”

Foto: Josephine Tiquet

Later in de week werd er ook een lezing gegeven van Josh D’Haese, van de PVDA uit België. Hij kwam vertellen over de jongerenafdelingen binnen de PVDA en wat de partij doet, nog wil gaan bereiken en ook kwam er een gesprek met wat zij van ROOD kunnen leren. Vrijwel ieder ROOD-lid raakte enorm geïnspireerd. Danielle Bakker (20) vond de scholing erg verrijkend: “Ik vind dat we er als Nederlandse socialisten veel van kunnen leren. Ze voeren meer, doelgerichte acties en eigenlijk hebben ze ook gewoon meer lef. Dat gaan wij nu ook gewoon nog beter doen.” Hubert pikte ook iets uit de scholing van de ‘zusterpartij’: “De massademonstraties die zij op relatief korte termijn weten te organiseren, dat is toch prachtig. En dat kunnen wij hier ook gewoon doorzetten.”

Foto: SP

Naast de informatie en het harde werken was het bovendien ook een hele gezellige week. Hubert: “Het was echt heel erg leuk. Vooral de avonden, waar we grappen, gek doen met zoveel leuke mensen. Het besef dat dit mijn laatste Zomerschool was, werd toch een emotioneel moment. Deze toffe club ga ik enorm missen.” Hubert heeft de leeftijd van 28 bereikt en is nu te oud voor ROOD. We vroegen aan hem wat hij bij ROOD en de Zomerscholen geleerd heeft en wat hij in de toekomst gaat doen: “Eigenlijk is het belangrijkste wat ik geleerd heb, dat wanneer we een radicale verandering willen, je mensen moet mobiliseren en massabetogingen moet organiseren. Wat ik daarmee ga doen is in ieder geval bij zoveel mogelijk (grote) demonstraties aanwezig zijn, want met hoe meer mensen we zijn, hoe krachtiger het signaal is die we afgeven en hoe sterker we zijn.”

Foto: SP

Voor Danielle was het haar eerste Zomerschool. Toen ze onderweg was, vond ze nog best spannend en wist ze niet zo goed wat ze allemaal moest verwachten: “Ik heb de afgelopen dagen echt in een socialistische sfeer geleefd. Dat was zo inspirerend en geeft zoveel kracht om weer door te gaan. Het bracht me eindelijk ook het besef dat we er helemaal niet alleen voor staan, en dat verandering noodzakelijk en mogelijk is!" We stelden aan Danielle dezelfde vraag als die we aan Hubert stelde: “Voor mij is het nu wel zichtbaar en concreet. Ik ga met zoveel mogelijk mensen in gesprek om te luisteren en ze te inspireren. Ik wil er voor zorgen dat we met samen ROOD Tilburg groter en sterker maken zodat we 100% garantie hebben om echte veranderingen in Tilburg te brengen.”

Nu de jongeren weer terug in Tilburg zijn gaan ze samen met ROOD-coördinator Josephine weer hard aan de bak. Er staan nog een heleboel dingen op de agenda die verwezenlijkt gaan worden. “Ik ben ontzettend gelukkig met de ROOD jeugd in Tilburg. Iedereen is zo speciaal en samen zijn we zo’n mooie club.” Vertelt Josephine. “Het is nu nog vakantie, maar dat is voor ons juist de beste tijd om nog veel meer jongeren te betrekken bij het verwezenlijken van een socialistische maatschappij. Want die is mogelijk, en die gaan we bereiken. Samen.”

U bent hier