Meer opties nodig voor Spoorzone
Meer opties nodig voor Spoorzone
Het college en de coalitiepartijen willen 20 miljoen euro uitgeven om Fontys in de Spoorzone te vestigen. Volgens de SP moeten er meer alternatieven bekeken worden. 'Misschien is Fontys een goede keuze, maar dat kan niemand weten als we geen alternatieven hebben onderzocht. Dat moet het college alsnog doen, om te beginnen met een gesprek met de directie van het Nationaal Historisch Museum', aldus SP fractievoorzitter Veerle Slegers.
Behalve dat de gemeente uit allerlei potjes (waaronder armoedebeleid en milieu) twintig miljoen bij elkaar schraapt om dit voorstel te financieren, moet daarna ook nog bekeken worden wat te doen met de leegkomende Fontys gebouwen op Stappegoor. 'Belabberde financiering voor een ondoordacht voorstel, dat is niet de eerste keer dat we dit in Tilburg meemaken. Opnieuw veel wensdenken waar al eerder veel financiele en politieke schade door is veroorzaakt', stelt Slegers vandaag in de raadsbehandeling.
Luister hier naar de bijdrage van Veerle Slegers (mp3)
De Spoorzone is de grootste stedelijke ontwikkeling van Tilburg sinds de aanleg van de Reeshof. Niet raar dat daar dan ook al lang over wordt nagedacht. Wat wel raar is, is dat nu het moment van besluitvorming echt nadert, de gemeente zichzelf met de rug tegen de muur zet.
Als er in het gemeentehuis nieuwe prullenbakken moeten worden gekocht schrijven we daar een Europese aanbesteding voor uit om zeker te weten dat we de beste en goedkoopste prullenbakken krijgen. Als we een vacature hebben voor burgemeester reageren daar gelukkig veel geschikte kandidaten op zodat er ook echt wat te kiezen valt.
Maar nu we onomkeerbare besluiten over de inrichting en uitstraling van de Spoorzone gaan nemen worden we geconfronteerd door een door de gemeente zelf georganiseerde monopolist: Fontys. Het is Fontys of niks, althans, als het met Fontys niet lukt heeft dit college geen alternatieven voor de hand, en de raad kan geen enkele keuze maken. Dat is niet goed voor het proces en al helemaal niet voor de Spoorzone. Misschien is Fontys wel de beste keuze, maar die afweging valt bij gebrek aan alternatieven niet te maken. Het zou dan ook een historische vergissing zijn om ons daar nu op vast te leggen, en ook alvast 20 miljoen voor uit te trekken. Dat bedrag kan eenmaal genoemd alleen nog maar hoger worden. Het is een schoolvoorbeeld van ‘stumbling into policy’, we worden de Spoorzone ingerommeld, en dat moeten we niet willen.
Er is geen aantoonbare moeite gedaan om serieuze andere kandidaten te vinden voor invulling en uitstraling van de Spoorzone, en wij willen het college opdragen dat wél te doen vóórdat ze de raad dwingt te kiezen vele miljoenen te bestemmen zonder dat we echte afwegingen kunnen maken.
Nu doet zich ongevraagd een mogelijkheid voor. Door rijksbezuinigingen gaat de bouw van het Nationaal Historisch Museum in Arnhem niet door. De club wordt nu tijdelijk ondergebracht in een opslaghal en een kerk. Lijkt wel een beetje op Muzima of ons eigen Stadsmuseum. Wij willen dan ook voorstellen op z’n minst in gesprek te gaan met de directie van het NHM over de mogelijkheid zich te vestigen in de Spoorzone. Dat sluit uitstekend aan bij de ambities die we voor dat gebied hebben geformuleerd en past ook in de ambities van de Ideale Connectie. Een NHM op een nationaal historische plek, deels maagdelijk leeg en invulbaar, maar wellicht ook extra bruikbaar door de historische panden die nog een invulling nodig hebben. En blijkbaar hebben we miljoenen over voor de vestiging van een belangrijke invulling in onze Spoorzone.
Om kort te gaan: wel geld reserveren voor de invulling van de Spoorzone, maar geen beleid maken zonder keuzemogelijkheden en alternatieven, en dus serieuze verkennende gesprekken aangaan met mogelijke andere kandidaten en in dit concrete geval het Nationaal Historisch Museum. En daarna horen we wel weer van u.