SP hekelt achteruitregerend college
SP hekelt achteruitregerend college
'Dit college regeert achteruit: eerst een begroting vaststellen die niet duurzaam is, dan gaan brainstormen over verdere bezuinigingen en ergens volgend jaar beginnen met nadenken over wat voor soort stad je eigenlijk wilt', aldus SP fractievoorzitter Veerle Slegers vanavond in de gemeenteraad. 'Alleen de VVD heeft haar schaapjes op het droge, de rest van de coalitie wordt slapend het beleid ingerommeld'.
.
Vanavond praat de raad met het college over de toekomstige bezuinigingen van 40 miljoen. Volgens de SP lopen met name PvdA, GroenLinks en het CDA in de liberale val van hun VVD-vrienden: 'Als er al een idee te ontdekken is in het stuk dat het college heeft geschreven, dan is het wel de verdere afbraak van de overheid en het slopen van de georganiseerde solidariteit'. Slegers gelooft niet dat dit een bewuste keuze kan zijn van de overige coalitiepartners. 'Sociaal rentmeesterschap kán het CDA niet overlaten aan de markt, en GroenLinks en de PvdA kunnen niet menen dat ze akkoord gaan met een nachtwakers-stad waarin alleen nog gezorgd wordt voor rust en orde en burgers aan hun lot worden overgelaten'.
Luister hier naar de bijdrage van Veerle Slegers (mp3)
(integrale tekst) Algemene Beschouwing SP bij de Heroverwegingen 22 november 2010
Vandaag debatteren we over de nieuwe heroverwegingen die op stapel staan, en waarvoor het college een inleiding heeft geschreven. Het is deze inleiding die definitief onze SP-klomp breekt. Het ontbreken van een gezamenlijke visie van de huidige coalitiepartijen op wat we nou met de stad willen is stuitend, en is te wijten aan hun neiging om achteruit te regeren: eerst een begroting vaststellen waarvan iedereen weet dat die niet duurzaam is, twee weken later beginnen met een discussie over verdere bezuinigingen en ergens volgend jaar een start maken met een zogenaamde ‘kerntakendiscussie’ over wat de gemeente nog wel of niet meer moet doen. Als er ooit een verkeerde volgorde der dingen is geweest dan is het deze wel. Sinds april heeft dit college de tijd gehad om zich voor te bereiden op wat de stad te wachten staat, en zij heeft daarin jammerlijk gefaald. Het college wil op vakantie en begint met het inplakken van nog niet gemaakte foto’s, rijdt dan naar een nog onbekende plaats van bestemming en sluit bij terugkomst een reisverzekering af…
Gebrek aan ideologie, visie, ideeën en ruggengraat bij alle coalitiepartijen behalve bij een dús dominante VVD leidt Tilburg nu de heilloze neoliberale weg op van een stad die met huid en haar wordt overgeleverd aan de mythe van de markt. Als we deze koers blijven volgen, zal onze stad verworden tot een kille tegenoverelkaarleving waarin elke burger op zichzelf is aangewezen of op de willekeur van liefdadigheid. Een stad waarin het recht van de sterkste geldt. Menen GroenLinks en de PvdA serieus dat de overheid er eigenlijk alleen maar hoeft te zijn voor rust, orde en asfalt en hooguit nog wat vangnetjes voor echte zielepoten? Meent het CDA werkelijk dat sociaal rentmeesterschap met een gerust hart aan de vrije markt overgelaten kan worden? Ik waag het te betwijfelen.
Niemand in de coalitie -behalve de VVD dan- heeft zich de fundamentele vragen gesteld:
1. Wat voor soort samenleving willen we in Tilburg?
2. Welke rol zien we daarin voor de overheid weggelegd?
Het voltallige college komt niet verder dan kruideniersredeneringen: Het zich gedwongen voelen tot zuinigheid en dat goedpraten én vormgeven door taken af te schuiven (vermomd als kerntakendiscussie). Een toekomstvisie wordt vervangen door wensdromen, open deuren, platte gemeenplaatsen, newspeak, gebakken lucht en niet onderbouwde analyses-van-de-koude-grond.
Beleid dat hierop gebaseerd wordt kan alleen leiden tot afbraak van de overheid (van georganiseerde solidariteit) en tot verdere liberaliseringen. Inputredeneringen in plaats van outcome-doelstellingen: het afstoten van taken staat voorop, de rest zijn ‘gevolgen’.
Maar stiekem valt er tóch een lijntje in te ontdekken. Er worden miljoenen méér voor asfalt en beton gereserveerd dan in de voorgaande jaren. Er wordt méér bezuinigd op sociale zaken en cultuur dan voorheen. Kleine initiatieven leggen het loodje ten gunste van grote projecten. Het verminderen van uitgaven wordt voorgesteld als onvermijdelijk maar over het vermeerderen van inkomsten geen woord. De hieruit voortvloeiende argumentaties (jawel, die volgorde is het: eerst de maatregelen, dan pas de ideeën) komen neer op dat het ten principale goed is de overheid te verkleinen, dat mensen meer moeten worden aangesproken op eigen verantwoordelijkheden en – godbetert – meer moet worden overgelaten aan marktwerking.
De vraag is nu wie daar mee akkoord is gegaan. Is dit nu echt de lijn die de huidige coalitiepartners samen willen bewandelen? Hebben zíj al wél een kerntakendiscussie achter de rug? Is dit een bewuste keuze voor de toekomst van Tilburg? Deze partijen worden een toekomstvisie en een vakantiebestemming ingerommeld. Twee slimmeriken hebben het fotoalbum alvast volgeplakt met hun favoriete plaatjes die ze op internet hebben gevonden. Ze zijn naar de pomp gereden maar de tank van de auto zit maar half vol. Zo bepalen zij alsnog voor iedereen de vakantiebestemming. En over die reisverzekering maken ze zich geen zorgen, omdat zij wél begrijpen dat die achteraf volstrekt onzinnig en overbodig is.
Wat PvdA en GL tot nu toe hebben gedaan is met wat lapmiddelen geprobeerd de maatschappelijke schade enigszins te beperken, zonder succes overigens. Maar met een bezuinigingsopgave van minimaal €40 miljoen valt er echt niks meer te lappen. Geen duizend doekjes zullen de slagaderlijke bloeding nog kunnen stelpen die deze neoliberale aanval op het wezen van Tilburg gaat veroorzaken.
Maar wat doen we, mensen? Blijven we meegaan in het neoliberale dogma van de nachtwakersstaat, de nachtwakersstád waarin de overheid alleen met harde hand voor orde en veiligheid zorgt en de burger verder op zichzelf en op toevallige liefdadigheid is aangewezen?
Laten we deze crisis -niet alleen veroorzaakt door het Ayn Rand-fabeltje van de marktdogma’s waarvan zelfs Alan Greenspan inmiddels heeft erkend dat ze niet meer dan een fabeltje zijn, maar ook door het eerdere failliet van andere ideologieën- aangrijpen om sámen een echte integrale visie op het behoud en de vooruitgang van Tilburg en haar inwoners te ontwikkelen. En laten we dat doen door ons gezamenlijk wel af te vragen wat voor soort samenleving we willen, en wat voor soort overheid.
Kiezen we voor een stad van uitsluiting? Waarbij zieken, zwakken, ouderen, minder productieven en andersdenkenden simpelweg pech hebben als ze buiten de boot vallen? Waarin de sterken zichzelf letterlijk en figuurlijk moeten af- en opsluiten voor alle nadelen die deze realiteit ook voor hen met zich meebrengt? Of kiezen we voor een samenleving, voor een inclusieve stad waarin iedereen de kans krijgt om binnen zijn of haar eigenheid en mogelijkheden productief te zijn, mee te beschermen en mee te bouwen? Kiezen we dus voor een stad waarin elke Tilburger zijn of haar eigen keuzes kan maken? En waar tegelijkertijd een capabele, dienstbare lokale overheid de collectieve belangen behartigt, die zaken regelt die mensen op eigen individuele kracht niet voor elkaar krijgen?
De SP is voor solidariteit en springt altijd hen die ergens gebrek aan hebben van harte bij. Vandaar dat ik namens de SP-fractie dit college het aanbod doe om bij te springen bij het ontwikkelen van een integrale visie op Tilburg nu en later. Daar hebben we geen duur Tilburg 2040 voor nodig.
- Zie ook:
- Bezuinigingen