h

Initiatiefvoorstel Kinderparticipatie

16 maart 2006

Initiatiefvoorstel Kinderparticipatie

Inleiding
Kinderen hebben vaak een heel goed beeld van wat ze graag zouden willen in hun eigen omgeving. Toch beslissen ze niet mee in de stad. Dit voorstel wil aangeven hoe we kinderen kunnen betrekken bij de samenleving, de inrichting van hun eigen omgeving, activiteiten die op hen van toepassing zijn en bij het besturen van de stad. Méér dan het project Verrijk Je Wijk, want het gaat niet alleen om het verkrijgen van geld; het gaat er vooral om kinderen maatschappelijk bewust te maken en te luisteren naar de wensen van kinderen. In Utrecht functioneert een dergelijke vorm van kinderparticipatie al jaren naar tevredenheid.

Voorstel
Eén maal per jaar worden via basisscholen en buurthuizen kinderen van groep 6, 7 en 8 bekend gemaakt met Kinderparticipatie. Via basisscholen en buurthuizen zijn aanvraagformulieren verkrijgbaar. Kinderen geven samen met hun leeftijdsgenoten en meester, juf of wijkwerker aan waar hun behoefte ligt – een speeltuin, een themamiddag in het buurthuis rond computergames of muziek. In het uitwerken van de ideeën wordt een beroep gedaan op hun creativiteit. Schrijven mag, maar tekenen ook: de kinderen zelf zijn baas.

In de wijk
De diverse voorstellen worden verzameld. In een buurthuis of school in de wijk worden deze ideeën door de kinderen zelf gepresenteerd. Kinderen stemmen vervolgens op wat zij het leukste voorstel uit hun wijk vinden. Eén voorstel wint en mag op de kinderraadsvergadering in het stadhuis door de kinderen zelf worden gepresenteerd.

In de raadszaal
Tijdens de kinderraadsvergadering komen de winnende voorstellen uit alle wijken aan bod. Deze middag – in de raadszaal van het stadhuis - wordt voorgezeten door de burgemeester. Kinderen kunnen elkaar vragen stellen over de voorstellen en uiteindelijk zullen ze stemmen op het beste voorstel. Het beste voorstel wordt aangenomen en uitgevoerd met het Verrijk Je Wijk-budget.

Opening
Om extra bekendheid te geven aan Kinderparticipatie, wordt de speeltuin, games-middag of welk winnend initiatief dan ook feestelijk geopend door de bedenker en de burgmeester of wethouder.

Doel
Op een speelse manier worden kinderen gestimuleerd aan te geven wat zij missen in hun wijk. In de voorrondes, in de wijk zelf, komen kinderen in contact met wijkgenootjes die zij misschien nog niet kenden. Wanneer zij uiteindelijk naar de kinderraadsvergadering mogen, zullen ze vol trots hun wijk en hun idee vertegenwoordigen. Ook ontmoeten ze leeftijdsgenoten uit de hele stad. Het wedstrijdelement in de raadszaal is voor de kinderen spannend en aantrekkelijk. Daarnaast wordt hun wijk naar hun eigen behoefte verbeterd. De ideeën die na de stemming overblijven moeten dienen als inspiratie voor de verdere inrichting van buurten en wijken.

Besluit
De gemeenteraad van Tilburg draagt het college op de in dit initiatief beschreven voorstellen verder te laten uitwerken en hierover de raad op korte termijn te informeren.

U bent hier