SP wil interpellatie over Piushaven
SP wil interpellatie over Piushaven
De gemeente organiseerde een informatieavond over de bouwplannen in het Piushavengebied zonder de bewonersorganisaties daar actief bij te betrekken. Nu wordt ook de inspraak nota bene midden in de vakantieperiode gepland. SP raadslid Paul Huijgen: "En er gaat nóg meer fout met dit megaproject. De aankoop van gronden stagneert, grote onduidelijkheid over het AaBé-terrein, meer dan genoeg reden voor een spoeddebat hierover!".
Jarenlang zaten bewonersomitees met de gemeente aan tafel om de bouwplannen te bespreken. Maar afgelopen zaterdag kregen die geen minuut de tijd om hun kant van de zaak te belichten op de informatiebijeenkomst over het plan Havenmeester. Huijgen: "Dat is geen manier om met mensen en organisaties om te gaan. Voor zo'n groot plan heb je draagvlak nodig, maar op deze manier verbrui je het bij voorbaat al".
Dat de inspraak over het Plan Havenmeester precies in de vakantieperiode is gepland stuit Huijgen tegen de borst: "Volkomen belachelijk, op die manier lijk je als gemeente gewoon niet te willen dat mensen zich uitspreken. En het is niet de eerste keer! Al eerder organiseerde de gemeente inspraak tijdens de zomervakantie, en kreeg daarover van zowel de raad als burgers behoorlijk op haar donder. Blijkbaar is daar niks van geleerd".
Paul Huijgen wil ook duidelijkheid over de voortgang van de grondaankopen: "Het college gaat er min of meer al vanuit dat een aantal bedrijfjes in de Galjoenstraat zal blijven zitten waar ze zitten. Wij willen daar duidelijheid over, want dat zou de rest van het bouwplan enorm beïnvloeden. Zowel financieel als wat betreft het bouwvolume in het Plan Havenmeester kan dat namelijk grote gevolgen hebben".
Ook over het AaBé-terrein heerst verwarring. De gemeente heeft hier te maken met ruim twintig verschillende eigenaren. "Als dat terrein niet tijdig verworven wordt legt dat een enorme druk op de rest van het plangebied. Het aantal woningen moet tenslotte wél gehaald worden, waardoor hoger bouwen aan de noordzijde van het kanaal bijna onafwendbaar lijkt te worden. De gemeente moet niet zomaar staan toekijken. Ik dacht dat we van het Pieter Vreedeplein en Factorium wel geleerd hadden dat je op tijd moet ingrijpen en desnoods alvast onteigeningsprocedures in werken moet stellen: om de druk op de ketel te houden en om het plan niet eindeloos en tegen hoge kosten te vertragen", aldus Paul Huijgen.
De verstoorde verhoudingen tussen gemeente en bewoners moet in ieder geval hersteld worden. De gemeente stelt met handen en voeten aan de zogenaamde Raamovereenkomst te zijn verbonden. "Maar die was gebaseerd op het regiedocument dat een jaar geleden in de prullenbak is verdwenen. Bovendien wordt dat argument nogal selectief gebruikt, want het aantal woningen en mogelijke bouwhoogtes in het Plan Havenmeester zijn stukken groter dan in die Raamovereenkomst aangegeven", aldus Huijgen.
Paul Huijgen: "Je kunt het als gemeente niet in je eentje zomaar doordrukken. De manier waarop nu gecommuniceerd wordt met buurtbewoners is niet goed genoeg. Natuurlijk betekent inspraak niet altijd dat bewoners steeds op alles hun zin krijgen, maar ze moeten wel absoluut serieus genomen worden. Ik heb niet bepaald de indruk dat dat nu ook gebeurd".
- Zie ook:
- Piushaven