Eerst bestaande bedrijventerreinen opknappen
Eerst bestaande bedrijventerreinen opknappen
De open en bebouwde ruimte in en rond Tilburg staat voortdurend onder druk: Er zijn steeds meer woningen nodig en overal verschijnen kantoren en andere bedrijfsruimtes. Groene en open plekken in en rond de stad verdwijnen of dreigen te verdwijnen. Dat betekent dat de leefbaarheid van de stad voor haar bewoners wordt bedreigd. Kijk maar naar de discussie eerder dit jaar over de eventuele komst van een megamall aan de noordrand van de stad. Of de discussie over het al dan niet aan te leggen nieuwe terrein Wijkevoort
tussen Tilburg en vliegbasis Gilze-Rijen. De SP vindt dat er met de beperkte ruimte die er nog beschikbaar is, heel zorgvuldig moet worden omgesprongen. Daarnaast moet de werkgelegenheid in de stad wel behouden blijven.
Een manier om zowel ruimte als werkgelegenheid te houden is het opknappen van verouderde bedrijventerreinen, de zogenaamde herstructurering. Dat is een ingewikkeld, moeizaam en kostbaar proces dat wel noodzakelijk is voordat een gemeente eventueel nieuwe bedrijventerreinen gaat aanleggen. Het gemeentelijk beleid is volgens de SP mogelijk niet ambitieus genoeg: Recent zijn er diverse wetenschappelijke en andere deskundige instanties geweest die landelijk adviezen hebben uitgebracht over andere en nieuwe methodes voor herstructurering.
Zo heeft de Technische Universiteit Delft samen met onderzoeksbureau Stogo een rapport uitgebracht met aanbevelingen voor herstructurering. De Sociaal-Economische Raad heeft de zogenaamde SER-ladder vastgesteld die gemeentes wettelijk moeten toepassen in hun beleid. De commissie Noordanus heeft adviezen gegeven. Verder heeft de economische crisis zodanige veranderingen teweeggebracht dat we nu moeten kijken of de behoefteramingen voor Tilburgse bedrijventerreinen nog wel kloppen. De SP wil dan ook dat de raadscommissie Economie een bijeenkomst organiseert waarin deze en eventuele andere deskundigheid aan bod komt. Dan kunnen raad en college beter bepalen
of Tilburg op het goede spoor zit met haar bedrijventerreinenbeleid of niet, en of dat beleid moet worden bijgesteld. Leefbaarheid zowel als werkgelegenheid zijn alletwee kostbaar. De gemeente moet al het nodige doen om een goed evenwicht te vinden.
Wijkevoort: Eerst overtuigen, dan pas optuigen!
- Zie ook:
- Natuur & milieu
- Volkshuisvesting