h

I want you!

21 december 2015

I want you!

Door: Silvie van den Brand

Zondag, vroeg in de middag, januari 2014. Zo’n grijze, saaie dag zonder plannen. Mijn zus en ik vervelen ons en ik pak de agenda van het regionaal dagblad erbij. “Hé! Vanmiddag om 15.00 uur is de nieuwjaarsborrel van de SP”, roep ik. Mijn zus kijkt me aan of ze het in Keulen hoort donderen. “Wat hebben wij daar nou weer te zoeken?” is haar repliek. Het argument dat we al jaren SP-lid zijn, maar nog nooit onze neus hebben laten zien, komt niet binnen. Pas als ik uiteindelijk over gratis bier begin, gaat ze met enige tegenzin overstag. “Maar eh, niet te lang hè, enne als het niks is zijn we zo weg”, is haar voorwaarde.

Enkele uurtjes later betreden we de sfeervol ingerichte zaal van een wijkcentrum in de buurt van de Trouwlaan (Tilburg), waarvan ik de naam niet meer weet. Een grote, oudere man, met pet (Bart van de Camp, toenmalig partijvoorzitter, bleek later), komt op ons af en begroet ons met een stevige, handdruk. Een andere vriendelijke dame (Jeanny Michielsen) komt ook meteen toegesneld om ons van harte welkom te heten en een beetje uit te leggen hoe we ons drankje en hapje kunnen verkrijgen. Brabantse gastvrijheid noem ik dat! Aan hapjes en drankjes zijn we die middag inderdaad niets te kort gekomen.

Wat onwennig zetten we ons aan een onopvallend tafeltje. De meeste mensen wandelen wat rond en het lijkt een grote familie, waar iedereen met iedereen praat. Twee flesjes bier later, trek ik de stoute schoenen aan en besluit ik me ook eens onder het andere SP-volk te begeven. “Doe niet zo stom mens”, probeert mijn zus nog, maar ik luister niet en al spoedig sukkelt ze achter me aan. Weer een paar flesjes bier later, zijn we in een zeer geanimeerd gesprek verzeild geraakt met een aantal lokale SP-coryfeeën en heb ik mijn e-mailadres al aan Bob Jansen (huidig partijvoorzitter) gegeven, met de belofte dat mijn zus en ik in februari en maart mee campagne gaan voeren. Vanaf dat moment zijn we omgedoopt tot “de SP-zusjes”. Nog een paar pilsjes later, waggelen we als twee licht beschonken pinguïns het wijkcentrum uit. En ja, aan die campagneactiviteiten hebben we inderdaad meegedaan, dat was geen dronkenmanspraat.

Inmiddels, bijna twee jaar en vele activiteiten later, vind ik het nog steeds leuk om me voor de partij in te zetten. Vroeger was ik de mening toegedaan dat politiek vooral heel saai en gewichtig was. Ik zag dat wel eens op de televisie daar in Den Haag, waarin het leek (en soms nog lijkt) alsof een deel van de Tweede Kamer het elkaar zo moeilijk mogelijk probeert te maken, terwijl een ander deel van de Kamer wat onverschillig zijn tijd op het Haagse pluche uit zit te zitten. En misschien klopt dit voor enkele politici ook wel. Inmiddels heb ik mijn mening drastisch bij moeten stellen. Ik heb in de loop der tijd veel mensen van de SP gesproken, zowel uit de lokale, de provinciale, landelijke als Europese politiek, die ineens op mijn pad kwamen. Allemaal zeer bevlogen mensen, maar wat me vooral opviel, was dat het zo’n gewone mensen zijn gebleven. Precies, mensen zoals jij en ik.

Het is fijn om van zo’n club deel uit te maken. Maar het is altijd leuk om er nog meer nieuwe gezichten bij te hebben. Ben je nog een beetje zoekende, maar wil je op de een of andere manier toch inzetten voor een iets betere samenleving, dan ben je bij ons misschien wel aan het juiste adres. We kunnen altijd positieve mensen gebruiken. En denk nu niet: “Dat kan ik niet, daar heb ik allemaal geen verstand van, dat is veel te moeilijk voor mij en daar heb ik geen tijd voor”, want je zal merken dat je dit niet zo is.

Echt iedereen is welkom. Jong of oud, rijk of arm, met of zonder werk, wel of niet van Nederlandse afkomst, hoog opgeleid of misschien iets minder geschoold. Bij de SP is ieder mens gelijkwaardig en heeft ieder mens zijn kwaliteiten, waar wij als partij iets mee kunnen. Je hoeft echt niet van alle politieke ontwikkelingen op de hoogte te zijn (ben ik ook niet), een crack te zijn in debatteren (kan ik ook niet) of een of andere bestuursfunctie te hebben (heb ik ook niet) om ons van dienst te kunnen zijn. Maar misschien vind je het wel leuk om krantjes rond te brengen, de wijk in te gaan met ons wijkteam (ook buiten verkiezingstijd) om een luisterend oor te zijn . Of te rapporteren wat er tijdens enquêtes of vergaderingen naar voren is gekomen. Misschien ben je wel een “handige Harry” die zijn hand niet omdraait voor het eerst het beste klusje of ben je een geweldig taartenbakker of bakster die de leden tijdens een vergadering met iets lekkers weet te verwennen. Misschien spreek je een bepaalde taal, ik denk aan bijvoorbeeld Pools, Arabisch of Turks goed, zodat je ons kan helpen bij (eenvoudig) vertaalwerk of ben je een echte kindervriend, die er tijdens de ledendagen en ledenfeestjes voor kan zorgen dat ook de kinderen een plezierige dag hebben. Of kun je een dag, campagne of avond met de leden muzikaal omlijsten. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

We hebben als doel om zoveel mogelijk activiteiten te organiseren, waarbij de SP zich zichtbaar maakt, informeert en luistert naar wat er speelt. Activiteiten die soms maar een uurtje in beslag nemen, maar waarvoor we wel mensen nodig hebben. Over het soort activiteiten waar ik aan deel neem, wil ik jullie met vaste regelmaat graag informeren, zodat je een beter beeld krijgt waar onze partij voor staat en wat we allemaal doen. Spreekt dit je na het lezen toch best wel aan, neem dan gewoon eens contact met ons op of kom gewoon een keertje op de koffie, geheel vrijblijvend. We zijn niet alleen een zeer nuttige, maar ook zeer gezellige club. Dus kom erbij, want de SP is er voor IEDEREEN!!!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier