h

Raad neemt SP-plan burgervragenuurtje aan

14 februari 2006

Raad neemt SP-plan burgervragenuurtje aan

De burgers van Tilburg moeten een eenvoudige mogelijkheid krijgen om zich direct te mengen in de lokale politiek. De gemeenteraad was het vanavond in meerderheid eens met dit SP initiatiefvoorstel: burgers die tijdens de raadsvergadering zélf vragen kunnen stellen aan college en raad.

De 40ste raadszetel...Een vragenuurtje van burgers is een nieuwe vorm van het direct betrekken van burgers bij het lokale bestuur. Nu hebben burgers de mogelijkheid een burgerinitiatief in te dienen, maar dat is een flink project en kan alleen gaan over grote lijnen en nieuw beleid. Ook kunnen burgers inspreken tijdens commissievergaderingen, maar hiervoor stellen niet zij maar de raad de agenda en dus de onderwerpen vast. Burgers kunnen ook brieven schrijven aan raad en college, maar dat is een zeer indirecte manier van communiceren.

Het burgervragenuurtje moet een vast moment in elke reguliere raadsvergadering worden, met duidelijke regels over wat voor soort vragen wel en niet kunnen. Mensen die overduidelijk spreken namens een gesubsidieerde of anderszins aan de gemeente gelieerde instelling, zouden uitgesloten moeten worden om te voorkomen dat dit vragenuurtje zich opnieuw gaat afspelen in het toch al bekende kringetje van ‘ons-kent-ons’.

CDA, VVD en TVP stemden tégen het burgervragenuurtje. Zij vonden dat de burgers wel genoeg mogelijkheden hadden om hun problemen of ideeën in de politiek aan te kaarten. De raadscommissie Modern Bestuur zal een werkgroepje vormen om het voorstel concreet uit te werken in een officiële verordening. De SP verwacht dat voor de zomer het burgervragenuurtje ingevoerd kan worden.

Lees het initiatiefvoorstel

U bent hier