h

Oppositie eist inzage bedrijfsplan 'Adje Theater'

9 april 2008

Oppositie eist inzage bedrijfsplan 'Adje Theater'

Gisterenavond lag het bedrijfsplan van het 'Adje Theater' een uurtje vertrouwelijk ter inzage op het stadhuis. Volgens SP, LST en VVD is dat volstrekt onvoldoende: "Veel raadsleden waren op werkbezoek of bij een andere vergadering en konden dus het bedrijfsplan niet komen lezen. We hebben volledige inzage nodig om een oordeel te kunnen vellen. Deze werkwijze is uitzonderlijk, onacceptabel en wekt ook bepaald geen vertrouwen". De drie fracties sturen daarover vandaag een open brief aan burgemeester Vreeman.

De raadscommissie Economie moet aanstaande maandag spreken over het bedrijfsplan voor het zogenaamde 'Adje Theater' in de oude Midi-bioscoop. "Daarvoor is het nodig dat we inzicht hebben in het bedrijfsplan en de achterliggende stukken. Normaal gesproken liggen die dan een week ter inzage. Dit keer kreeg de raad een uurtje de tijd, maar dat is natuurlijk volstrekte flauwekul, op deze manier kunnen wij ons werk niet doen. Als het college verwacht dat de raad haar zegen geeft aan een bedrijfsplan en een risico van 7,5 miljoen euro wil lopen, zal ze mee moeten werken aan het verkrijgen van een goed beeld daarvan. Deze manier van werken wekt alleen maar een heel groot wantrouwen", aldus SP fractievoorzitter Van den Hout.

Onderstaande brief wordt vandaag door de drie grootste oppositiefracties aan het college verstuurd:

Geacht college,

Dinsdagavond 8 april mochten wij tussen 18:00 en 19:00 vertrouwelijk de bijlagen van het bedrijfsplan van “theater Adje” inzien.

Wij willen de vertrouwelijkheid niet schenden daarom worden er door ons in deze open brief geen bedragen genoemd, geen concurrentie gevoelige informatie verstrekt en worden er geen namen genoemd. Voor de onderbouwing van ons verzoek aan u is het echter noodzakelijk de aard van de documenten te beschrijven. Dit kan op geen enkele manier iemands belang schaden en vandaar zijn wij van mening dat wij de vertrouwelijkheid daarmee dan ook niet schaden.

In de bijlage zitten de stukken die moeten aantonen dat het een solide en deugdelijk bedrijfsplan is. Het college heeft aan de raad toegezegd dat het college slechts positief zou beslissen over het initiatief indien er een deugdelijk bedrijfsplan zou liggen. De bijlage is dus van cruciaal belang vanuit de controlerende rol van de raad.

Deze bijlage bevat als belangrijke stukken een begroting een accountantsverklaring en een bankgarantie.

De accountantsverklaring
Deze geeft aan dat er voor de onderbouwing van het bedrijfsplan door de indieners uitgangspunten zijn gehanteerd waarvan de vraag is of die kunnen worden behaald. Dit betreft voornamelijk de bezoekersaantallen en de bedragen die een zeer belangrijke partij mogelijk gaat besteden. In de vertrouwelijke bijlage staat geen verdere onderbouwing voor deze 2 posten.

De bankgarantie
Dit is een zogenaamde "tegoed-garantie". Dit betekent dat er een bedrag ter hoogte van de bankgarantie op een geblokkeerde spaarrekening moet worden gestort. Vervolgens wordt op basis van dit tegoed een bankgarantie afgegeven. Voor de bank zit hier dus geen enkel risico in en het feit dát er een bankgarantie wordt afgegeven kan dus geen indicatie zijn dat de bank vertrouwen heeft in de onderneming.

De begroting
Hierin staan de uitgaven en de opbrengsten. Deze bedragen zijn grotendeels niet - dan wel totaal onvoldoende onderbouwd - om als deugdelijke begroting in het bedrijfsplan te kunnen dienen.

De SP, LST en VVD hebben de volgende vragen:

1) Dat de vertrouwelijke stukken slechts één uur vertrouwelijk ter inzage liggen is in onze herinnering een absoluut unicum. Bovendien waren er die avond op twee plaatsen in de stad bijeenkomsten waar de meeste raadsleden bij aanwezig moesten zijn. Wat is de reden dat u voor deze route heeft gekozen anders dan dat u liever niet heeft dat de raadsleden zien op basis van welke stukken u uw steun aan Adje geeft baseert?

2) Als reden voor het vertrouwelijk ter inzage leggen van de stukken werd ter plekke mondeling aangegeven dat dit was om concurrentie gevoelige informatie af te schermen. Voor zover ons bekend heeft theater Adje geen concurrenten. Zou Adje al concurrenten hebben dan zijn dit ongesubsidieerde ondernemingen die natuurlijk nooit zonder subsidie en gemeenteïnvesteringen van 7,5 miljoen kunnen concurreren met theater Adje. Wat is dan nog de reden om de stukken vertrouwelijk ter inzage te leggen?

3) De bankgarantie en de accountantsverklaring zijn o.i. uitsluitend in het bedrijfsplan opgenomen om aan de raad proberen aan te kunnen tonen dat het een degelijk bedrijfsplan is. Waarom zijn de accountantsverklaring en de bankgarantie vertrouwelijk?

4) Net als bij het blamage met de sponsoring van het textielmuseum misbruikt u naar onze mening de vertrouwelijkheid om uw politieke verantwoordelijkheid voor wanbeleid in de openbaarheid te ontlopen. Voor het opheffen van de vertrouwelijkheid is een meerderheid in de raad benodigd. Doordat bij uw wethouders de politiek leiders van de 3 coalitiefracties zitten en de coalitiefracties de meerderheid van de raadszetels bezetten heeft u als college dus de macht om vertrouwelijkheid te misbruiken. Door het opheffen van de vertrouwelijkheid kunt u in ieder geval de schijn van machtsmisbruik voorkomen en aanstaande maandag een eerlijk en open debat laten plaatsvinden. Bent u bereid dit te doen?

Aangezien wij dit aanstaande maandag reeds in de commissie Economie bespreken verzoek ik u ons nog vóór het weekend te reageren op deze brief.

Tevens vragen wij u geen definitieve verbintenissen aan te gaan die het proces van gunning onomkeerbaar maken voor de beantwoording van deze brief alsmede behandeling in de commissie en eventueel naar aanleiding van die commissie in de raad.

Met vriendelijke groet,

Joost Möller
VVD

Hans Smolders
LST

Johan van den Hout
SP

SP wil partners van Adje spreken (9 april 2008)

U bent hier