h

SP Wethouder: "Essent moet onterecht geïnd geld teruggeven"

28 november 2008

SP Wethouder: "Essent moet onterecht geïnd geld teruggeven"

De gemeente Tilburg vraagt energieleverancier Essent om uitleg over het onterecht in rekening brengen van aansluitkosten voor stadsverwarming. Bij de start van de stadsverwarming is afgesproken dat gebruikers 30 jaar lang zouden moeten meebetalen aan de investeringen in het systeem. Uit allerlei signalen vanuit de bevolking en onderzoek door de gemeente blijkt dat de betaling voor de aansluitkosten nog steeds doorloopt.

Het betreft wijken die vanaf de jaren zestig zijn aangesloten op stadsverwarming, bijvoorbeeld de Kruidenbuurt,´t Zand/Wandelbos en Tilburg Noord. SP-Wethouder Paul Huijgen: "De meeste mensen die in de oude wijken wonen en al vanaf de 60-er jaren op stadsverwarming aangesloten zijn, hebben geen al te hoog inkomen. Het armoedebeleid van de gemeente Tilburg richt zich er op voor hen het leven financieel dragelijk te maken. Het zou dan ook een opluchting voor veel mensen zijn als hun energierekening structureel omlaag kan."

Woningcorporaties
Uit rekeningen van en navraag bij de woningcorporaties (TBV, Tiwos, Wonen Breburg) is naar voren gekomen dat de aansluitkosten voor stadsverwarming momenteel worden verrekend via de huur. Dit bedrag wordt afgedragen aan Essent. Huijgen: "Het zou kunnen dat de corporaties geen weet meer hebben van deze regeling en het na 30 jaar aflopen ervan. Maar Essent dient dat wel te weten, ook omdat consumenten zich erover beklaagd hebben. Daarom attendeer ik Essent dan ook op deze fout, zodat ze die kunnen herstellen
voor woningen die al langer dan 30 jaar op stadsverwarming zitten. Ik wil dan ook graag met Essent in overleg om te zorgen, dat het teveel betaalde bedrag met terugwerkende kracht wordt teruggegeven aan deze consumenten, en vanaf nu niet meer op de rekening wordt opgevoerd"
Het gaat om een bedrag van momenteel ongeveer 15 euro per maand per huishouden. Dit bedrag wordt nu ten onrechte betaald voor naar schatting minstens 10.000 oudere woningen.
In totaal zijn alleen al in Tilburg de na 30 jaar ten onrechte door en voor Essent geïncasseerde aansluitkosten opgelopen tot tussen de 12 - 18 miljoen euro.

Brief College aan Essent

U bent hier