h

SP wil registratiesysteem rampslachtoffers in Tilburg

30 september 2009

SP wil registratiesysteem rampslachtoffers in Tilburg

De gemeente Enschede heeft naar aanleiding van de ervaringen met de vuurwerkramp een registratiesysteem voor rampslachtoffers ontwikkeld. De Tilburgse SP-fractie wil van het college van B&W weten of Tilburg op dit moment een dergelijk centraal registratiesysteem voor slachtoffers van rampen hanteert dat in de gemeentelijke rampenplannen en -protocollen is opgenomen. De socialisten willen dat bij het ontbreken daarvan de gemeente haar licht gaat opsteken in Enschede en andere plaatsen waar al een registratiesysteem bestaat.

Ramp

Volgens fractievoorzitter Veerle Slegers blijkt keer op keer uit onderzoek na rampen dat de registratie van slachtoffers misloopt: “Als slachtoffers niet geregistreerd staan, kunnen hulpverleningsinstanties als de GGD en Slachtofferhulp geen hulp bieden. Ook moeten slachtoffers hun verhaal soms tientallen keren opnieuw vertellen of loopt de nazorg bij verwerking van traumatische gebeurtenissen niet goed. Laten we leren van de ervaringen van andere gemeenten en zo snel mogelijk de registratie goed regelen.”
De gemeente Enschede heeft vandaag, woensdag 30 spetember, haar registratiesysteem RISE gepresenteerd aan veiligheidsregio's, de veiligheidsraad en gemeenten.

Nieuwsbericht gemeente Enschede: Enschede vindt landelijk rampen informatiesysteem uit
Vragen fractie aan gemeenteraad (pdf, opent in nieuw scherm)

U bent hier