h

De krokodillentranen van het CDA

11 februari 2010

De krokodillentranen van het CDA

CDA leider Maarten van den Tillaart pakt stevig uit naar zijn collega's van PvdA en VVD. Omdat ze het niet eens zijn over toekomstige bezuinigingen en dat daarom de stad onbestuurbaar wordt. Zelden zo'n flauwekul gelezen.SP-lijsttrekker Johan van den Hout
Natuurlijk verschillen de VVD en PvdA van elkaar, en dat is maar goed ook! Van den Tillaart ziet in elk meningsverschil een probleem, terwijl dat nou juist de kern van de democratie is. Het verwijt dat de coalitie bezuinigingen voor zich uit schuift raakt dan ook kant nog wal. In tegenstelling tot colleges met het CDA kiezen wij er voor om álle fracties, de hele raad, nee sterker nog, heel Tilburg daarbij te betrekken door er een verkiezingsitem van te maken. Nu is het aan alle partijen om te laten zien wat ze met Tilburg willen zodat burgers iets te kiezen hebben. Blijkbaar heeft het CDA daar geen behoefte aan. Liever ziet zij een 'sterk en degelijk bestuur'. Dat is een CDA-eufemisme voor 'laat ons maar de dienst uitmaken, dan komt alles goed'.

Van den Tillaart maakt hiermee opnieuw duidelijk niets te hebben geleerd van de afgelopen periode. Dit college is al anderhalf jaar lang de puinhopen van het CDA aan het opruimen. Want vergeet niet: Midi, de Mega-Mall, achterstallig wegenonderhoud, 25 miljoen te kort op de Pieter Vreedegarage, stuk voor stuk zaken die onder de 'degelijke' bezieling van het CDA zijn uitgebroed. Het huidige college heeft door de radicaal democratische inbreng van VVD en SP terecht eindelijk gekozen voor volledige openheid. De Mall afdoen in achterkamertjes? Nee, een referendum, laat de Tilburgers zelf beslissen! De Midi-affaire met de mantel der liefde bedekken? Geen sprake van: een openbaar onderzoek en het vertrek van de verantwoordelijke bestuurders! Met nieuwe bezuinigingen over ons graf heen regeren? Ondenkbaar, laat de Tilburgers in de komende verkiezingen een duidelijke keuze maken voor de koers die zij willen varen.

Ja, natuurlijk is democratie af en toe rommelig en luidruchtig, dat hóórt ook zo. Het uitspreken van meningsverschillen - ook bínnen de coalitie - is geen bedreiging voor het stadsbestuur maar juist noodzakelijk voor het nemen van goede beslissingen. Hopelijk begrijpt ook een volgend college - met of zonder het CDA - dat er geen weg terug is naar de tijd van achterkamertjes en het regelen van zaakjes in het old-boys-netwerk. Dat is in ieder geval een belofte die ik namens de SP wel wil doen. Naast duidelijkheid over hoe we de economische crisis door moeten komen: door te garanderen dat zorg voor ouderen, zieken en gehandicapten niet wordt aangetast, dat het armoedebeleid niet wordt afgebroken, dat er een einde komt aan prestigeprojecten in de Spoorzone of het subsidiëren van parkeergarages, dat de sterkste schouders de zwaarste lasten zullen dragen, dat we niet afglijden naar een kille individualistische samenleving. Kortom, door vooral iets heel anders te doen dan wat CDA en PvdA in de regering over ons land uitstorten.

Want vergeet niet, CDA en PvdA zijn geen Tilburgse clubjes, we mogen hen ook verantwoordelijk houden voor het afschaffen van de AWBZ en de basisbeurs, het korten op politie, het korten op gemeenten, het korten op de zorg, het voeren van oorlogen en het spekken van de banken. Dan is het ongepast om in Tilburg krokodillentranen te komen huilen en te doen alsof juist deze probleemmakers ook de oplossingen in huis hebben.

Johan van den Hout
Wethouder en lijsttrekker SP Tilburg

De Tilburgse Koerier: SP begrijpt zorgen CDA over bestuurbaarheid stad niet.

U bent hier