h

Tilburg een Fair Trade-gemeente?

19 maart 2010

Tilburg een Fair Trade-gemeente?

De Werkgroep Fairtrade Gemeente Tilburg en Bureau Verantwoord hebben tot op heden ruim 2.000 handtekeningen verzameld om van Tilburg een Fair Trade-gemeente te maken. Daarmee zou Tilburg in de voetstappen treden van Groningen, Goes, Het Bildt, Houten en Meppel, die het certificaat al hebben bemachtigd. De SP ondersteunt het initiatief. "De gemeente moet zich uitspreken voor eerlijke handel en stimuleren dat in Tilburgse winkels en horeca eerlijke producten worden verkocht," zegt Veerle Slegers, fractievoorzitter van de SP in Tilburg.

Tilburg een Faire Trade-gemeente?

Het moet natuurlijk niet blijven bij woorden. Wat vooral nodig is, zijn daden. En daarin zou de gemeente Tilburg het voortouw moeten nemen. "In bijvoorbeeld het aanbestedingsbeleid van de gemeente moeten normen worden opgenomen voor eerlijke handel. Je zou ook kunnen denken aan Fair Trade0koffie uit alle koffiemachine-automaten op het Stadshuis," aldus Slegers.

2.000 handtekeningen is een goed begin. Maar om echt druk op de gemeente te kunnen uitoefenen zijn er meer nodig. Dat is de reden dat Werkgroep Fairtrade Gemeente Tilburg en Bureau Verantwoord het aantal handtekeningen wil verdubbelen.
Slegers geeft ze gelijk. "Tilburg besteedt terecht veel aandacht aan milieu en duurzaamheid. Maar de verleiding om daar op te beknibbelen is in deze tijd van economische problemen groot omdat veel van de positieve gevolgen pas na enige tijd zichtbaar worden." Ze is er dan ook van overtuigd dat een beetje druk op de gemeente noodzakelijk is. "Zonder druk is er de kans dat het duurzaamheidsbeleid van de gemeente duurzaam op achterstand komt."

De petitie van Werkgroep Fairtrade Gemeente Tilburg en Bureau Verantwoord is hier te vinden.

U bent hier