h

Tilburg moet kiezen voor delen!

4 mei 2011

Tilburg moet kiezen voor delen!

In een open brief aan alle fracties in de Tilburgse gemeenteraad roept de SP op om in Tilburg te kiezen voor sociaal beleid. Veerle Slegers: 'Na een aantal bijeenkomsten over de miljoenen-bezuinigingen is meer dan duidelijk dat er nú wat te kiezen valt. En als 't aankomt op kiezen of delen, dan kiest de SP voor delen. Helaas lijkt dat met dit college onmogelijk. De partijen die van nature een duurzaam sociaal beleid voorstaan worden gevangen gehouden in het regeerakkoord'. Slegers pleit voor een nieuw college: 'PvdA, CDA, SP en GroenLinks hebben een ruime meerderheid in de raad. Zij kunnen nu kiezen een andere koers te gaan varen'.

De open brief die vandaag naar de Tilburgse partijen is gestuurd:

Tilburg moet kiezen voor delen

Het is wel vaker een kwestie van kiezen of delen, maar in tijden van crisis komt het er echt op aan. Met voldoende geld op zak is het eenvoudig het goede te doen, maar sociale politiek kenmerkt zich vooral door te kiezen voor delen als de spoeling dunner wordt. Het college in Tilburg is nog niet zo ver, en dreigt met haar huidige koers zelfs verder achter te raken op ontwikkelingen in een aantal van haar partijen. Voor de SP aanleiding nogmaals een open hand uit te steken. Er is een meerderheid voor een sociaal beleid, gebruik die dan ook.

Nu het college en haar ambtenaren aan de slag gaan met het inboeken van tientallen miljoenen aan bezuinigingen op met name de sociale sector, is het voor Tilburg nu of nooit. Gaan we op deze koers verder of verzetten we de bakens? Met een raadsmeerderheid voor PvdA, CDA, SP en GroenLinks in het achterhoofd is er namelijk veel meer mogelijk dan de botte bijl die nu gehanteerd wordt.

Het sluiten van wijkcentra, het versoberen van de WMO, het korten op sociale werkplaatsen, het ontslaan van ID’ers, het afserveren van burgerparticipatie en fors schrappen in het reintegratiebeleid stuit velen tegen de borst. Veel leden en kiezers van PvdA, GroenLinks en CDA, welteverstaan. En terecht. Van deze partijen mochten burgers een sociaal beleid verwachten, juíst in moeilijke tijden. In werkelijkheid laten zij zich echter meevoeren door de vermeende logica van het marktdenken, de terugtredende overheid (lees; een overheid die haar burgers in de steek laat) en een lethargische houding alsof ‘het nou eenmaal zo moet’. Maar niets ‘moet nu eenmaal zo’, politici zijn ervoor om keuzes te maken en dat doen ze ook. Ook het huidige harde beleid is een keuze, niet meer en niet minder.

Dat de tijden ingewikkeld zijn laat zich ook zien binnen politieke partijen. De SP die zich afvraagt of het de moeite waard is om in Brabant mee te gaan regeren (en ja, dat blijkt het te zijn). GroenLinks die landelijk steeds verder verdeeld raakt over grote vragen rond internationale veiligheid maar ook over de veronderstelde tegenstelling tussen progressief en sociaal. Het CDA, waarvan ruim een derde niet te spreken is over de huidige Haagse koers, en waarvan wij ook lokaal steeds meer twijfelaars tegenkomen. PvdA-leider Blauwbroek haalde onlangs in de gemeenteraad ongekend fel uit naar zijn liberale coalitiegenoten en het beleid van het huidige college. Woorden als ‘asociaal’ en ‘onacceptabel’ horen wij niet vaak uit zijn mond. Ook het opstappen van de raadsleden Anton van Opdorp (CDA) en Sandra Franken (GL) is slechts een teken aan de wand. Natuurlijk worden daar allerlei andere motieven aan toegeschreven, en dat zouden wij in het voorkomende geval misschien ook wel doen. Maar een goed verstaander heeft aan een half woord genoeg: het zit gewoon niet lekker.

En terecht, want het wringt namelijk écht. Niet alleen omdat de huidige koers niet bevalt, maar ook omdat iedereen weet dat er ook een alternatief is. Je kúnt kiezen voor investeringen in lokale laagdrempelige cultuur in plaats van miljoenen te verliezen in Brabant (lees: Den Bosch) Culturele Hoofdstad. Je kúnt Tilburgers die momenteel (of al heel lang) moeilijk aan het werk komen ondersteunen en perspectief bieden in plaats van ze terug in de bijstand en achter de geraniums te jagen. En je kúnt wel degelijk buurten en wijken leefbaar houden of maken, dáár prioriteit aan geven in plaats van aan prestigeprojecten of investeringen in steen en asfalt die best nog even kunnen wachten tot Tilburgers het water niet meer aan de lippen staat. Ja, het kán.

Vandaar onze oproep aan (de leden en kiezers van) PvdA, CDA en GroenLinks, om te kiezen voor delen, te kiezen voor sociaal beleid, te kiezen voor een andere koers en een ander college nu het nog kan.

Veerle Slegers
Johan van den Hout

Kiezen voor Delen (pdf)

U bent hier