h

De Groene Tomaat organiseert een bijeenkomst met als thema ‘luchtkwaliteit’

26 juni 2014

De Groene Tomaat organiseert een bijeenkomst met als thema ‘luchtkwaliteit’

Donderdagavond 25 september wordt in het buurthuis ‘de Boomtak’ een avond georganiseerd door de Groene Tomaat (de groene werkgroep van SP Tilburg).

Tijdens deze bijeenkomst zullen diverse sprekers het woord voeren, ook namens Milieudefensie. Er  zijn verschillende stands aanwezig die men kan bezoeken. Bezoekers worden in de gelegenheid gesteld vragen te stellen en/of ideeën te opperen om de luchtkwaliteit in de gemeente Tilburg te verbeteren.

De avond begint om 19.30 uur en duurt tot 22.00 uur.

Gemeenten moeten meer doen aan luchtkwaliteit

Dat concludeert Milieudefensie na luchtmetingen op 100 locaties.

De meest vieze plekken liggen allemaal rond drukke verkeersaders. Op sommige plaatsen was de luchtkwaliteit dusdanig belabberd dat gezondheidsrisico's kunnen ontstaan. Op 12 plekken werden zelfs de Europese normen overschreden. Ook blijkt vervuiling soms hoger dan volgens modelberekeningen van het Rijk.

Vermijdbare doodsoorzaak
Milieudefensie roept gemeenten met klem op om maatregelen te nemen. ,,Luchtvervuiling is, na roken, de tweede vermijdbare doodsoorzaak in Nederland", aldus een woordvoerder. ,,Naast ernstige gezondheidsproblemen, levert luchtvervuiling vanaf volgend jaar nog een nieuw probleem. Nederland moet vanaf 2015 aan de Europese luchtkwaliteitsnormen voldoen. Bij overschrijding volgen boetes."

De metingen die een jaar duurden, vonden plaats vanaf eind 2012, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar. ,,Gemeenten weten zodoende hoe het er nu voor staat en kunnen in hun nieuwe plannen de juiste maatregelen nemen", verduidelijkt de zegsman. ,,Alleen als per direct hele stevige maatregelen worden ingevoerd, zoals milieuzones voor alle oude diesels in alle grote steden, lagere maximumsnelheden op de smerigste plekken en versnelde introductie van elektrische voertuigen, kunnen ze dat misschien nog voorkomen."

Reactie toevoegen

U bent hier