h

Groene Tomaat opent twee meetpunten luchtkwaliteit

9 januari 2015

Groene Tomaat opent twee meetpunten luchtkwaliteit

Met de opening van twee luchtkwaliteit meetpunten op 15 januari in de Tilburgse binnenstad wil de SP werkgroep de Groene Tomaat aandacht vragen voor het belang van schone lucht. “Onderzoek van Buro Blauw laat zien dat de fijnstof en stikstofdioxide concentraties in Tilburg de afgelopen jaren niet substantieel verlaagd zijn”, aldus een vrijwilliger van de Groene Tomaat. “Mensen kunnen hier ziek van worden, en daarom doen we met deze meetpunten mee aan de Milieudefensie campagne Samen voor gezonde lucht.”

Stel gezondheid centraal!

Vanaf 1 januari 2015 moet Nederland voldoen aan de Europese luchtkwaliteit normen. Er dreigen grote boetes uit Brussel bij overschrijdingen. Het verkeer is de grootste veroorzaker van luchtvervuiling. Auto's maar ook vrachtwagens en scooters stoten allerlei ongezonde stoffen uit waaronder het zeer ongezonde ultrafijnstof. Dit zijn hele kleine deeltjes die diep in de longen doordringen en zelfs de bloedbaan in gaan. In het lichaam veroorzaken ze longaandoeningen, kanker en hart- en vaatziekten. De Wereldgezondheidsorganisatie pleit sinds 2005 voor verlaging van de grenswaarden van verontreinigende stoffen, omdat ook bij lage concentraties ernstige gezondheidsschade kan optreden. Met de meetpunten op twee verkeersintensieve locaties wil de Groene Tomaat het komende jaar nagaan of op deze plaatsen aan de normen word voldaan. Deze resultaten worden online gepubliceerd en vormen de basis om met de gemeente Tilburg en Tilburgers in gesprek te gaan over de relevantie van de wettelijke normeringen en maatregelen voor een schonere lucht.

Samen voor schone lucht

In 60 plaatsen wordt via de Milieudefensie campagne “Samen voor schone lucht” de luchtkwaliteit gecontroleerd. Palmes buisjes worden bevestigd op de Tilburgse meetlocaties waarna deze worden geanalyseerd door Buro Blauw, een onafhankelijk onderzoeksbureau dat luchtkwaliteit meet voor gemeenten en provincies. Stikstofdioxide wordt gezien als een indicator voor luchtvervuiling en daarom wordt deze stof gemeten. De meetresultaten worden maandelijks gepubliceerd op https://milieudefensie.nl/luchtkwaliteit/meetcampagne2015

Reactie toevoegen

U bent hier