Eigen risico onhoudbare bedreiging voor volksgezondheid
Eigen risico onhoudbare bedreiging voor volksgezondheid
03-07-2014 • ‘Ik haal voor dit jaar geen hartmedicatie meer. Ik ben mij ervan bewust dat dit tot de dood kan leiden, maar dan heb ik tenminste rust’. Dit is één van de meer dan 2000 persoonlijke verhalen die mensen hebben achtergelaten bij het meldpunt over het eigen risico. SP-Kamerlid Henk van Gerven is ontdaan door alle reacties: ‘De werkelijkheid voor veel mensen is bikkelhard. Het eigen risico dwingt hen niet alleen in de financiële problemen maar zorgt ook voor grote gezondheidsrisico’s doordat mensen broodnodige zorg uitstellen of zelfs helemaal niet meer naar een dokter gaan. Daarom stel ik vast dat het almaar stijgende eigen risico een gevaar is geworden voor de volksgezondheid. Dan is er maar één oplossing: schaf het eigen risico af!’
Dat meer dan één miljoen mensen moeite hebben om de zorgkosten te betalen was al bekend maar de persoonlijke drama’s die hierachter schuil gaan waren tot nu toe vaak onbekend. Het meldpunt eigen risico in de zorg van de SP leverde in twee weken tijd meer dan 2.000 schrijnende verhalen op van mensen die in grote problemen komen door het eigen risico. Het gaat om mensen die noodzakelijke medicijnen niet meer innemen, zich niet meer laten doorverwijzen naar de specialist of patiënten die controles overslaan. Van Gerven: ‘Het eigen risico is een onhoudbaar probleem. Mensen die zelf niet meer naar de dokter durven of zelfs hele gezinnen die vanwege de hoge kosten al jarenlang geen arts of tandarts meer hebben gezien. Dat is terug naar de middeleeuwen en voor de SP volstrekt onacceptabel.’
De verhalen die mensen achterlieten zijn stuk voor stuk schrijnend. Veel mensen mijden noodzakelijke zorg omdat zij de rekening simpelweg niet meer kunnen voldoen. Dat kan gaan om iemand met de diagnose Parkinson die niet meer naar de neuroloog gaat maar ook geen medicijnen meer slikt omdat de kosten niet meer op te brengen zijn. Of om iemand met ongelijke x-benen die zich de noodzakelijke inlegzool niet langer kan veroorloven. Een ander zegt: ‘Mijn gezondheid gaat achteruit en ik heb nieuwe braces voor mijn handen nodig maar daar durf ik ook al niet om te vragen. Ik kan met alle eerlijkheid zeggen dat ik bang ben voor de toekomst.’
Naast mensen die hun medicijnen niet meer innemen zijn er veel mensen die controles bij de specialist overslaan omdat dit onbetaalbaar is. Dat gaat om patiënten met suikerziekte, reuma en hartproblemen. Mensen geven aan geen hartfilmpje te laten maken of een vrouw met een verhoogde kans op borstkanker die zegt zich niet meer te laten controleren. Iemand waarbij vorig jaar diabetes type 2 werd geconstateerd kan de kosten voor de laboratoriumcontroles niet meer betalen. ‘Ik vermijd ze maar en heb besloten de pillen ook maar niet te slikken.’
Vele mensen laten weten uit ‘voorzorg’ de huisarts niet meer te bezoeken uit angst voor de kosten die volgen uit een doorverwijzing of de voorgeschreven medicijnen. Zoals iemand die zegt: ‘Ik ga gewoon niet snel naar de dokter en bij de dokter is mijn vraag of het wel vergoed wordt. Zo niet, dan laat ik het achterwege.’ Of iemand die stelt: ‘Rare vlekken geconstateerd op mijn huid, maar ik durf niet naar de huisarts uit angst voor de kosten.’
De minister houdt tot nu toe stug vast aan het eigen risico en wil het zelfs verhogen van 360 euro naar meer dan 400 euro. Van Gerven: ‘Met deze verhalen kan zij de werkelijkheid niet meer ontkennen. We zijn duidelijk een grens gepasseerd waarbij het eigen risico een bedreiging vormt voor de volksgezondheid. Ik stel voor het eigen risico af te schaffen en te vervangen door een andere financiering zoals een slimme inkomensafhankelijke premie. We hebben de plannen uitgewerkt en doorgerekend klaar liggen, het is gewoon een kwestie van invoeren. Daarmee zijn we in één keer van deze onhoudbare problemen af.’
Steeds meer mensen halen voorgeschreven medicijnen niet af of gaan niet bloedprikken omdat ze hun eigen risico niet kunnen of willen betalen. 94 procent van de huisartsen heeft met 'zorgmijders' te maken.
Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) naar hoe vaak patiënten om financiële redenen het advies van hun huisarts niet opvolgen. Het zijn vooral jongeren en alleenstaanden die zorg mijden, blijkt uit het onderzoek, en vaker laagopgeleiden en autochtonen.
71 procent van de huisartsen heeft hier eens per week of vaker mee te maken. Vorig jaar was dat nog 62 procent. In15 procent van de gevallen is dit zelfs meerdere keren per dag (tegen 9 procent in 2013).
De opkomst van zorgmijden lijkt samen te vallen met de verhoging van het eigen risico van 220 naar 350 euro per jaar in 2013, zegt LHV-voorzitter Steven van Eijck. "Ik houd mijn hart vast voor de becijferde verhoging naar 405 euro in 2015. Willen we het probleem van zorgmijden een halt toeroepen, dan moeten we onnodige hoge financiële drempels voor zorg vermijden."
'Ik zal u doorverwijzen' "Je hebt mensen die onnodig naar de arts gaan, maar er zijn er ook die hulp nodig hebben en niet gaan", zegt zorgeconoom Wim Groot. "De huisarts zegt dan 'zal ik u doorverwijzen', maar de patiënt gaat dan niet omdat het eigen risico eraan gaat."
In 2013 ging het nog vooral om patiënten die niet naar de fysiotherapeut of psycholoog gingen om financiële redenen.
Volgens Groot is het de vraag of het zorgmijden een probleem is. "Eigen risico is bedoeld om overbehandeling tegen te gaan. Het kan ook voorkomen dat de huisarts zegt 'laten we een paar testen doen' en de patiënt denkt: 'nou laat maar zitten, zo erg is het nu ook weer niet'." Maar onderbehandeling kan ook een gevolg zijn. "Sommige mensen hebben baat bij een eerdere behandeling."
De top-5 van niet-opgevolgde adviezen
- Niet laten doen van bloed- en/of urineonderzoek: 75 procent (49 procent in 2013)
- Niet afhalen van bepaalde medicijnen: 72 procent (71 procent in 2013)
- Niet naar een GGZ-instelling gaan: 68 procent (75 procent in 2013)
- Het niet laten verrichten van aanvullend onderzoek (bijvoorbeeld röntgen): 62 procent (38 procent in 2013)
- Niet naar een eerstelijns zorgverlener (bijvoorbeeld huisarts) gaan: 62 procent (71 procent in 2013)
Bron: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/meer-mensen-negeren-doktersadvies-om-eigen-risico
SP Tilburg opent het digitale meldpunt ‘zorgmijders’ op www.tilburg.sp.nl/meldpunt-zorgmijders en opent met ingang van 16 juli een open spreekuur om persoonlijk verhalen van ‘zorgmijders’ te horen. Tijdens het spreekuur worden mensen te woord gestaan door Bob Jansen, afdelingsvoorzitter van de SP, en Fráncy van Iersel, raadslid van de SP en woordvoerder Sociale Stijging.
Ruim één miljoen Nederlanders hebben moeite om de zorgkosten te betalen. De Landelijke Huisartsen Vereniging liet in haar jaarlijkse onderzoek zien dat 94% van de huisartsen te maken heeft met patiënten die om financiële redenen het advies van hun huisarts niet opvolgen. Het gaat om mensen die noodzakelijke medicijnen niet meer innemen, zich niet meer laten doorverwijzen naar de specialist of patiënten die controles overslaan. Dit was al bekend maar de persoonlijke drama’s die hierachter schuil gaan waren tot nu toe vaak onbekend. SP Tilburg schrijft naar aanleiding van deze verhalen een zwartboek dat aangeboden zal worden aan wethouder Kokke.
Het spreekuur wordt gehouden met ingang van 16 juli bij het SP kantoor, Piushaven 29 in Tilburg, tussen 20.00 uur en 21.00 uur. Het spreekuur zal wekelijks plaatsvinden. Een kopje koffie staat voor uw klaar.
Reactie toevoegen